Loza Nemanjića na umetničkim slikama

Na zidovima galerije zlatiborskog Kulturnog centra ređaju se umetničke slike vladara Nemanjića i njihovih bližnjih, rad autorke Milice Ajduković. Klasično slikarstvo prožeto je ikonopisanjem, s puno istorije i simbolike. Reč je o izložbi „Svetorodna loza Nemanjića”, koju posetioci ovde mogu da pogledaju do kraja novembra.

Ovde su portreti svih vladara dinastije Nemanjić, počev od Stefana Nemanje do poslednjeg Jovana Uroša, kao i likovi znamenitih žena iz tog perioda. Sa ukomponovanim detaljima iz njihovog života, oslikanim zadužbinama, te propratnim tekstom pored slike o svakom (ovaj ciklus, rađen oko dve godine, sastoji se od 19 ulja na platnu). Podloška za likove bile su srednjovekovne freske, s tim što je umetnica nastojala i uspela da ih učini životvornim. Milica Ajduković je objavila i knjigu „Svetorodna loza Nemanjića”, ilustrovanu slikama istoimenog ciklusa.

– Značaj ove dinastije je u tome što je srpsku državu uzdigla do kraljevstva i carstva, a srpskom narodu u nasleđe ostavila manastire i crkve kao svoje zadužbine, srpsku srednjovekovnu istoriju i kulturu velike vrednosti – rekla je ova umetnica na otvaranju postavke, a zatim izjavila da se Nemanjićima (istraživanjima i radom) bavi tačno 10 godina. – Prikupila sam građu i literaturu koja je teško dostupna. Knjige koje pišu o ovoj temi su retke i nije ih lako naći, neke čak i ne mogu da se uzmu iz biblioteke. Radim nekoliko ciklusa, a u narednom periodu više ću raditi o kćerima i ženama Nemanjića – kazala je Milica, koja je do sada izlagala na 10 samostalnih i na više od 50 kolektivnih izložbi.

Ovde se povodom postavke navode reči Ištvana Fuska, člana asocijacije „Art centar” iz Beograda, koji kaže da u ovoj eri najbržeg tehnološkog razvoja u istoriji čovečanstva retko ko ima vremena i htenja da se bavi istorijom.

– Milica Ajduković je mukotrpnim istraživanjem i raspolaganjem sa ono malo podataka što postoji kao fakt o lozi Nemanjića uspela u svom naumu da sve pretvori u vizuelni svet. Autentična je i prepoznatljiva – ocenjuje Fusko.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!