Lombardija primer za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom, sa kojim je razgovarao o jačanju ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti inovacija, s obzirom na to da je delegacija ove regije gost Inovacionog foruma “Sklapanje poslova radi inovacija”.

Vučić i Fontana su se saglasili da pozitivno iskustvo brojnih kompanija iz Lombardije, koje već posluju u našoj zemlji, predstavlja preporuku za nova ulaganja u projekte od obostranog interesa, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Vučić je istakao da Srbija poseban značaj pridaje daljem unapređenju saradnje sa Lombardijom, imajući u vidu da je ona ekonomski najsnažnija regija Italije i da je važan privredni partner naše zemlje.

On je dodao da intenziviranje kontakata sa Italijom na svim nivoima, a čiji je najveći zamah dala i poseta predsednice Saveta ministara Đorđe Meloni, ukazuje na međusobno poverenje i obostranu spremnost za dalje snaženje svestranih veza i saradnje Srbije i Italije.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dodatnim mogućnostima za saradnju u okviru postojećeg Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i regiona Lombardija, koji predstavlja dobar okvir i temelj za dalji razvoj i sveobuhvatno produbljivanje ekonomskih odnosa.

Predsednik Vučić je uzrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da se Inovacioni forum Srbija – Italija „Sklapanje poslova radi inovacija“ održava u Beogradu 5. i 6. decembra, sa ciljem proširenja saradnje naše dve zemlje u oblastima visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima, kao i predstavljanja mogućnosti za nova ulaganja italijanskih kompanija u Republici Srbiji.

Predsednik je, takođe, izrazio interesovanje za razmenu mišljenja i iskustava u oblasti infrastrukture, razvoja istraživačkih centara i univerziteta, posebno imajući u vidu uspešne rezultate koje Lombardija postiže u ovoj oblasti.

Značajno vreme je posvećeno i mogućnostima za saradnju u oblasti poljoprivrede, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!