Kritična masa biciklista 29. aprila u Beogradu, planirana blokada ulice kod Kalemegdana

U subotu, 29. aprila, u 16:30 sati građani koji koriste bicikl se okupljaju na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle kreću u vožnju po centru Beograda, a zatim na simboličnu blokadu ulice kod Kalemegdana.

Masovna vožnja kroz centar Beogtrada u okviru redovne mesečne akcije „Kritična masa“ koja se priređuje 138. put, zaustaviće se kod arheološkog nalazišta Vodene kapije Kalemegdana, na trasi budućeg „Linijskog parka“.

Učesnici će tu na 15 minuta blokirati Bulevar Vojvode Bojovića da bi skrenuli pažnju da je zbog radova staza uz tu ulicu neprohodna i za bicikliste i za pešake.

Pošto je u januaru 2022. počela izgradnja prve faze „Linijskog parka“ i došla do arheološkog nalazišta „Vodene kapije“ podno tvrđave, radovi su naprasno stali, dok se nalazište „ne konzervira“, podseća organizator vožnje, Udruženje „Ulice za bicikliste“. Ali ni godinu dana pošto je kapija otkopana, radovi nisu „konzervirani“, a biciklistička i staza za pešake je ostala prekinuta.

I dok se JKP Gradsko zelenilo, Sekretarijat Grada Beograda za investicije i Republički zavod za zaštitu spomenika „igraju ping-ponga“ oko toga ko je nadležan za rekonstrukciju Vodene kapije koja je 80 godina ležala zatrpana ispod železničke pruge, „biciklisti i pešaci, a pre svega roditelji s malom decom ispaštaju jer je staza neupotrebljiva“ zbog rova dubokog nekoliko metara, a gradilište neobezbeđeno, navodi Udruženje.

„Ulice za bicikliste“ pozivaju „građane i građanke na akciju i na blokadu upozorenja“ Bulevara Vojvode Bojovića na 15 minuta kod arheološkog nalazišta, a „sve medijske kuće da obaveste javnost o nesposobnosti i javašluku gradskih službi“.

Aprilska „Kritična masa“ proći će u subotu popodne vijugavom trasom dužine 11 kilometara kroz centar Beograda.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!