Kod Mostara pretraga jezera koje bi moglo biti masovna grobnica iz rata

Istražitelji su u utorak počeli pretraživanje jezera nedaleko Mostara koje bi moglo biti masovna grobnica 80 do 100 ljudi ubijenih ili poginulih tijekom rata, među kojima su i pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Ageencija HINA je javila da su ronioci i alpinistički timovi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) napravili prve pretrage dna veštačkog jezera u naselju Vihovići u pratnji pripadnika Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ali još nisu ništa našli.

Radi se o jako teškoj pretrazi za koju će trebati najmanje mjesec dana rada kako bi se potvrdile ili otklonile sumnje o postojanju masovne grobnice.

„Po operativnim saznanjima očekujemo da bi moglo biti između 80 i 100 Mostaraca koji su ubijeni, ovde dovezeni i bačeni u jezero“, rekao je za medije predsjedavajući Kolegijuma direktora INO-a Mujo Hadžiomerović.

Rekao je da su istražitelji informaciju o postojanju masovne grobnice na dnu jezera koje je pre rata bilo ugljenokop, dobili od više „pouzdanih izvora“.

Sumnja se da bi na tom mestu mogla biti tela pripadnika Četvrtog korpusa bošnjačke Armije BiH, nestalih 1993. godine.

Istražitelji su i ranije u potrazi za žrtvama rata iz 1990-ih pretraživali više lokacija na području napuštenog kopa u naselju Vihovići, no bez uspeha.

Bošnjačka strana optužuje hrvatske ratne vlasti da su likvidirale i na nepoznatom mestu na području Mostara pokopale tela pripadnika bošnjačke Armije BiH.

Do sada međutim nije otkrivena nijedna masovna grobnica sa žrtvama pripadnika Hrvatskog veća odbrane. Masovne grobnice otkrivene su na područjima koje su bila pod nadzorom jedinica Armije BiH i Vojske Republike Srpske, navodi HINA.

Na području BiH nestalim se smatra još 7.500 osoba.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!