Ko su novi ministri u Vladi Srbije

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da novi saziv vlade ima zaista jaka imena i veoma stručne ljude. Novu Vladu Srbije, ukoliko dobije podršku Narodne skupštine, činiće 28 ministara, od toga tri bez portfelja i premijerka.

Na poziciji ministra po prvi put će se naći:

Miloš Vučević

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane ministar odbrane  (Foto Tanjug)

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane ministar odbrane, rođen je 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu. Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Nakon lokalnih izbora, u trećem uzastopnom mandatu, ponovo je izabran za gradonačelnika Novog Sada, 2020. godine. Te godine postaje i potpredsednik Srpske napredne stranke čiji je član od 2008. godine. Dobitnik je više priznanja.

Miloš Vučević govori engleski jezik. Oženjen, otac Mihaila i Danila.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Rade Basta

Rade Basta, ministar privrede (Foto Tanjug)

Rade Basta, ministar privrede, rođen 1979. godine, dosadašnji je direktor JKP „Beogradske elektrane”. Basta će na toj funkciji zameniti Anđelku Atanasković. Profesor je fizičke kulture, bio je reprezentativac Srbije u kik-boksu i džudou.

Po profesiji je master ekonomista. Bio je odbornik u Novom Sadu i Beogradu

Član je Jedinstvene Srbije, stranke čiji je predsednik Dragan Marković Palma. Jedinstvena Srbija je dugogodišnji koalicioni partner SPS.

Jelena Tanasković

Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede (Foto Tanjug)

Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, diplomirani je ekonomista. Radila je u bankarskom sektoru, zatim na poslovima pomoćnika gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu u oblasti finansija.

Od juna 2018. godine bila je državni sekretara Ministarstva finansija, a dve godine kasnije postaje državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Goran Vesić

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (Foto Tanjug)

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rođen je 18. februara 1969. godine u Kruševcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na lokalnim izborima 2014. godine, izabran je za odbornika Skupštine grada Beograda na listi Srpske napredne stranke. Za gradonačelnika Beograda tada je izabran Siniša Mali, dok je Goran Vesić imenovan 29. aprila 2014. godine za gradskog menadžera i pomoćnika gradonačelnika.

Od novembra 2017. godine izabran za člana Predsedništva Srpske napredne stranke, a na mestu  zamenika gradonačelnika bio je od 2018. godine.

Dubravka Negre

Dubravka Negre, ministarka rudarstva i energetike (Foto Tanjug)

Dubravka Negre, ministarka rudarstva i energetike, rođena je 1978. godine u Beogradu. Članica je Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan. Ima četvoro dece. Govori engleski, francuski, italijanski i ruski.

Pre karijere u Evropskoj investicionoj banci (EIB), radila je kao TV producent za svetsku televizijsku kuću Si-En-En International, pokrivajući konflikte, uključujući i rat u Avganistanu. Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD. U periodu od 2004. do 2012. godine vodila projekte Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja. Objavila je nekoliko naučnih radova.

Aleksandar Martinović

Aleksandar Martinović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu (Foto Tanjug)

Aleksandar Martinović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu, rođen je 1976. godine u Slavonskom Brodu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je 1999. godine, 2003. magistrirao i 2011. godine odbranio doktorsku disertaciju. U septembru 2012. godine izabran je u zvanje docenta.

Obavljao je funkciju predsednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju i Nadzornog odbora Galenike. Predsednik Skupštine opštine Ruma bio je od 2013. godine. U aprilu 2010. godine postavljen je za potpredsednika Srpske radikalne stranke. Nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora 2012. godine, povukao se sa funkcija, iste te godine postao je član Srpske napredne stranke.
Član je Predsedništva Srpske napredne stranke. Martinović je bio narodni poslanik, pet puta narodni poslanik.

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog (Foto Tanjug)

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rođen je 1967. u Tavankutu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za filozofiju. Predavač je istorije filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Bio je glavni i odgovorni urednik subotičkog dvonedeljnika „Žig“ (1998) i prvi glavni i odgovorni urednik programa na hrvatskom jeziku Radija Subotica (1998–2000). Izvršni je urednik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, kao i glavni urednik Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Direktor je Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2009. Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, mađarski, rumunjski, bugarski i rusinski jezik. Član je Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine.

U oktobru 2015. izabran je za predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Tanja Miščević

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije (Foto Tanjug)

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, rođena je 1966. godine u Zemunu. Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu 1989. godine. Na istom fakultetu odbranila je magistarsku i doktorsku tezu. U oblasti EU specijalizovala se na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i na Univerzitetu u Bonu i Evropskom koledžu u Brižu.

Profesorka je na Fakultetu političkih nauka, govori engleski i ruski jezik.

U periodu od aprila 2005. do novembra 2008. godine bila je na mestu direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije. Bila je i članica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na čelu pregovaračkog tima Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU.

Jelena Begović

Jelena Begović, ministar za nauku (Foto Tanjug)

Jelena Begović, ministar za nauku, rođena je u Beogradu 1970. godine. Doktorirala je 2008. godine na Biološkom fakultetu. Član je Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva genetičara Srbije i Američkog mikrobiološkog društva (ASM). Ponosna je na izgradnju laboratorije „Vatreno oko” tokom pandemije virusa korona.

Direktorka je Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu i rukovodilac Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju.

Husein Memić

Husein Memić, ministar za turizam (Foto Tviter

Husein Memić, ministar za turizam, rođen je 1983. godine. Nosilac je liste kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine. Od oktobra 2016. direktor je Kulturnog centra u Novom Pazaru. Potpredsednik je SDPS Rasima Ljajića i član Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar.

Zoran Gajić

Zoran Gajić, ministar sporta (Foto Tanjug)

Zoran Gajić, ministar sporta, rođen 28. decembra 1958. u Pančevu. Proslavljeni trener je završio Fakultet za fizičko vaspitanje i magistar je odbojke. Od 2016. je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

Selektor muške reprezentacije Jugoslavije bio je od 1995. do 2002. i za to vreme je osvojio olimpijsko zlato i bronzu, svetsko srebro, evropsko zlato, srebro i dve bronze…

Gajić je trenersku karijeru započeo u Mladosti iz Omoljice, a potom je trenirao Vojvodinu, Aris, Orestijad, Olimpijakos, Arčelik iz Istanbula, Odincovo i Urala.

Danica Grujičić

Danica Grujičić, ministar zdravlja (Foto Tanjug)

Danica Grujičić, ministar zdravlja, rođena je 1959. godine u Užicu. Specijalista je neurohirurgije. Srednju školu je završila u Moskvi, gde je počela studije medicine i kasnije ih nastavila u Beogradu gde je diplomirala. Tu je i magistrirala i doktorirala. Profesor je na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Instituta za radiologiju i onkologiju.

Bila je nosilac liste naprednjaka na parlamentarnim izborima. Odlikovana je Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, 2020. godine.

Mihailo Jovanović

Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija (Foto Tviter)

Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, dosadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Doc. dr Mihailo Jovanović je diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj.

Od aprila 2017. godine radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu predsednika vlade.

Član je Inženjerske komore Srbije sa licencama odgovornog projektanta i izvođača telekomunikacionih mreža i sistema. Autor je više knjiga i stručno-naučnih radova koji su objavljeni u najuglednijim međunarodnim časopisima.

Potiče iz porodice poznatih srpskih lekara. Oženjen je ima dva sina.

Marko Blagojević

Marko Blagojević, ministarstvo za javna ulaganja (Foto Tanjug)

Marko Blagojević, ministarstvo za javna ulaganja, rođen je 1974. godine u Beogradu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Od samih početaka Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), avgusta 1997. godine, uključen u njegov rad i bio je među najistaknutijim predstavnicima ove organizacije. Nakon nezampaćenih poplava koje su umaju 2014. pogodile Srbiju izabran je za predsednika Kancelarije za obnovu i pomoć područja pogođenih poplavama.

Oženjen je i ima ćerku.

Edim Đerlek

Edim Đerlek, ministar bez portfelja (Foto SPP) 

Edim Đerlek, ministar bez portfelja, rođen 1987. godine u Beogradu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, odsjek Šerijatsko pravo, završi je kao studenta generacije 2010-2014. godine. Tokom studija je izabran za predsjednika Studentskog parlamenta FIS-a tri godine zaredom, potom i potpredsjednika  Unije studenta islamskih fakulteta (USIF) i asistenta urednika časopisa „Talib”. 2014. godine je imenovan za šefa kabineta akademika muftije Muamera Zukorlića i sekretara Muftijstva sandžačkog pri Islamskoj zajednici u Srbiji. Profesor u Medresi Gazi Isa-beg na predmetu Filozofija. Potpredsednik je Stranke pravde i pomirenja je od 2022. godine.

Objavio je nekoliko naučnih radova, učesnik je mnogobrojnih seminara, naučnih skupova i međunarodnih konferencija i samita širom sveta.

Govori arapski, engleski i ruski.

Đorđe Milićević

Đorđe Milićević (Foto A. Vasiljević)

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, je rođen 1978. godine u Valjevu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. U četiri mandata (2004, 2008, 2012 i 2016) biran je za odbornika Skupštine grada Valjeva. Narodni poslanik je od juna 2008. godine.

Član Socijalističke partije Srbije od 1996. godine. Član predsedništva SPS je od 2015. godine. Takođe, bio je sportista i istaknuti sportski radnik, aktivno je igrao fudbal u nekoliko fudbalskih klubova.

Oženjen, otac sina Čedomira i kćerke Nastasije.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!