Kilogram pečenog šarana više košta od jagnjećeg pečenja

Više ne važi izreka „jeftin kao tepsija ribe”, jer ovih dana je kilogram pečenog šarana skuplji od svinjskog, pa i jagnjećeg pečenja. Povodom teksta koji je naš list objavio o stanju u domaćem ribarstvu, ali i cenama ribe koje su probile sve dosadašnje rekorde, brojne su reakcije čitalaca iz svih krajeva Srbije.

Osim što potvrđuju da su cene svuda gotovo nedostižne za domaći budžet, mnogi smatraju da su ribarnice iskoristile situaciju, te da su cenovnici na nekim mestima možda i neopravdano korigovani. Iako, prema tvrdnjama najvećih domaćih proizvođača, kilogram najprodavanije ribe – šarana košta 749 dinara u maloprodaji, veliki trgovci su uoči slave snizili cene, pokušavajući da na ovaj način privuku kupce, pa se ova vrsta ribe može pazariti i za 100 dinara manje po kilogramu, a snižene su cene i pastrmke i morske ribe. Međutim, proizvođači najavljuju još više cene do januara, a već na proleće, kako tvrde, ribe možda i neće biti u domaćim ribnjacima. Da li zbog cena osnovnih životnih namirnica i činjenice da je priprema slavske trpeze skuplja i za 20 odsto nego prošle godine, tek, u ribarnicama kažu da je ogromno interesovanje za pečenu ribu te da su narudžbine primljene još pre mesec dana.

– Riba je poskupela i u nabavci, a cene pečenih specijaliteta su ove godine više zbog rasta svih troškova. Ipak mušterija ima i naša ribarnica već dve nedelje ne prima porudžbine, jer je sve popunjeno. Znači da se građanima više isplati da kupe gotovu ribu nego da je peku kod kuće. Tako je uvek kod nas, jer posne slave su zahtevne za pripremu i mnogi računaju na ovaj trošak. A riba je skuplja od pečenja i u restoranima – priča vlasnik jedne ribarnice na Vidikovcu. U pečenjarama takođe gužva. Iako je Sveti Nikola posna slava, ima i onih koji naručuju pečenje koje je ove godine zaista jeftinije od pečenih ribljih specijaliteta. Svinjsko košta od 1.400 do 1.600 dinara, a jagnjeće od 2.300 do 2.500 dinara za kilogram. Ove godine je znatno poskupeo i ketering, mada u ovim radnjama tvrde da posla ima više nego ranije, jer se jednostavno ne isplati pripremati kod kuće.

Pržene lignje i do 5.000 dinara

I dok je za svežu ribu po kilogramu potrebno izdvojiti od 600 do 2.000 dinara, u zavisnosti od vrste, pečena je dva, pa i tri puta skuplja. U jednoj velikoj ribarnici u Beogradu kilogram pečene pastrmke je 1.900, smuđa 2.990, dunavskog soma 3.290, a šarana od 2.500 do 2.800 dinara. Skuša i oslić hek su oko 1.200, škarpina 1.890, a orada i brancin 2.990 dinara po kilogramu. Pržene lignje koštaju 3.990 dinara, dok su na roštilju 4.990. Gotovo pa neverovatno kilogram pripremljenog fileta pangasijusa je 2.190 dinara, pastrmke 3.490, a lososa 4.490. Dimljena riba je još skuplja te kilogram fileta lososa košta 5.990, a šarana 3.490 dinara. Ribarnice nude i čorbu i to 490 dinara za litar, a toliko košta i kilogram krompir salate.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!