Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Obnoviti istragu o napadu na autobus sa Srbima kod Podujeva

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je pozvala međunarodnu zajednicu da obnovi istragu o napadu, na današnji dan pre 22 godine, na autobus sa Srbima u mestu Livadice kod Podujeva, kada je stradalo dvanaestoro putnika a četrdeset i troje je bilo povređeno.

U saopštenju su naveli da „očekuju i zahtevaju“ od međunarodne zajednice i nadležnih na Kosovu da što pre obnovi istraga o tom i o svim drugim slučajevima napada na Srbe i da se izvršioci i nalogodavci pravedno kazne.

U Livadicama kod Podujeva, od eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta u vazduh je dignut autobus „Niš ekspresa“ kojim su raseljeni Srbi išli u Gračanicu na verski praznik Zadušnice.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao dve godine.

Kancelarija je navela da to što izvršioci i nalogodavci tog i drugih napada na Srbe nisu pronadjeni „obesmišljava svaku priču o vladavini prava i pravde“ na Kosovu i predstavlja i „jasno svedočanstvo o temeljima takozvane kosovske državnosti“.

Naveli su i da Srbi ne žele produbljivanje neprijateljstava i podela između dva naroda i da smatraju da istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom i bez stvaranja političke klime u kojoj se, kako su dodali, neće pretiti novim nasiljem i zločinima.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!