Kako je profesora Đorđa Tasića iz Vranja borba za autonomiju Univerziteta u Beogradu koštala života

Diplomirao je u dvadeset sedmoj, a doktorirao naredne godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, kao jedan od đaka profesora Slobodana Jovanovića.

Tasića put vodi do Subotice, gde (1920 – 1923) radi na Pravnom fakultetu, gde usavršava nemački i francuski jezik i piše ozbiljne pravne rasprave vezano za državno pravo i radi na Enciklopediji prava, kao predmetu o kome je držao predavanja studentima.

Punih sedam godina ovaj Vranjanac biće na  Pravnom fakultetu u Ljubljani, gde predaje od 1923. do 1930. godine. Posle karijere u Sloveniji biće  izabran za redovnog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu.
Skroman. Sasvim neprimetan. Strog prema dogmatizmu u pravnoj nauci Đorđe se trudio da ostane veran sebi, pravnim normama koje je usaglašavao sa svojim mentorom profesorom Jovanovićem i svojom braćom u Vranju, koji su kasnije postali učeni ljudi.

Živeo je sam. Sa svojim mislima. Knjigama, koje je napisao i mnogo više čitao. Verujući u sopstveni primer poštovanja samo pravnih normi i teorije koju je poštovao.

Život je činio obrte i donosio bahatost na koju tihi i skromni profesor Tasić nije bio naviknut.

Okupacija (april, 1941) profesora je zadesila kao lice koje je bilo udaljeno sa Pravnog fakulteta. U novembru iste godine profesor Tasić će biti uhapšen od strane Gestapoa i sproveden u logor.

Ćutao je, a kada su Nemci shvatili da je objavljivao radove na nemačkom i francuskom jeziku, vraćen je u svoj skromni dom u Beogradu.

Kao antidogmata Đorđe je odbio da potpiše Nedićevu deklaraciju „O lojalnosti“, zbog čega je uhapšen od strane Nemaca 25. avgusta 1943. godine i sutradan streljan u logoru na Banjici.

Nemački profesor Karl Šmit uoči Drugog svetskog rata jednom svom doktorandu daće kao temu „Život i stručni radovi Đorđa Tasića“.

Đak profesora iz Vranja na Pravnom fakultetu u Beogradu biće i akademik Radomir Lukić, koji će doktorirati na pariskoj Sorboni.

Profesor Đorđe Tasić danas je u svome rodnom gradu „obeležen“ samo spomen – reljefom na zgradi Višeg suda u Vranju, kao i spomen bistom u Gradskom parku.

Njegovih knjiga nema u izdanju nijedne pravosudne institucije na jugu, a još manje o njegovom delu znaju sudije, advokati i oni novi koji stupaju na scenu velike arene tumačenja zakona.

Prilika za „popravni“

Krajem septembra u Vranju na Pedagoškoj akademiji biće održan međunarodni naučni skup o profesoru Đorđu Tasiću, po čemu jedan od amfiteatara na Pravnom fakultetu u Beogradu nosi njegovo ime. Očekuje se učešće sociologa, filozofa i pravnika iz Srbije, Rusije, Severne Makedonije, Poljske, Bugarske, Federacije BiH. Profesor Đorđe Tasić streljan je u Logoru na Banjici kada je imao samo 51 godinu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!