Jubilarne Ljubičevske konjičke igre prvog vikenda u septembru

Jubilarne 60. Ljubičevske konjičke igre u Požarevcu biće održane prvog vikenda u septembru, dok će prateći program početi 28. avgusta, potvrđeno je iz tamošnje Turističke organizacije. U gradu pod Čačalicom uveliko teku pripreme za najznačajniju manifestaciju u ovom kraju.

Iako je Tabačka čaršija, glavna ulica koja obuhvata i gradski trg, u fazi rekonstrukcije, nadležni se nadaju da će do konjičkih igara radovi biti završeni jer je to tradicionalno trasa defilea koji ima poseban značaj na otvaranju igara, a tu se održavaju i koncerti kao prateći program.

Za sada program nije obelodanjen, pa se samo nagađa ko će od muzičkih zvezda ove godine nastupati u Požarevcu i kakve će sve sadržaje organizatori pripremiti za jubilej. Izvesno je da će iz štampe izaći monografija povodom šest decenija Ljubičevskih konjičkih igara. Direktor Turističke organizacije Požarevca Vasilije Baldić najavljuje dolazak mađarskih čikoša, a prvi put će biti organizovano takmičenje u dresurnom jahanju.

Dok se konačan program priprema, višebojci uveliko treniraju. Pripreme su počele 1. avgusta i uslediće kvalifikacije za polufinale Ljubičevskog višeboja koje će biti održano 2. septembra. Od dvanaest polufinalista, osam po pravilima ulazi u finalni višeboj koji je na programu dan kasnije. Pobednik osvaja titulu „vitez Ljubičeva” i pripadaju mu tradicionalna znamenja – pehar, viteški plašt i sablja na kojoj je ugravirano „Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti”, kao i novčana nagrada.

Ukupan nagradni fond je isti kao prethodne godine – oko šest miliona dinara. Konjički program osim višeboja obuhvata i galopske, kasačke i preponske trke na požarevačkom hipodromu. Glavna galopska trga nazvana je Kup Ljubičeva, a glavna kasačka imenovana je po knezu Mihailu. Od 2009. dodeljuje se i priznanje „počasni vitez” za izuzetne zasluge, prevashodno na polju humanosti, kao i ostvarene uspehe u određenim oblastima. Do sada su ga dobili plivači Milorad Čavić i Velimir Stjepanović,  Goran Bregović, Jovan Simić, organizator humanitarnog „Sportskog bazara”,  Arno Gujon, dr Marija Zdravković, Marina Maljković i, Dejan Savić, selektori košarkaške i vaterpolo reprezentacije, Živorad Đurić, požarevački humanista i dr Milovan Bojić. Još nije poznato kome će ove godine biti odata ova počast, ali je najavljeno da će se grad povodom jubileja Ljubičevskih konjičkih igara adekvatno zahvaliti svima koji su doprineli da manifestacija opstaje već decenijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *