Izložba “Vojvoda Negotinske nahije” nakon Negotina u Tršiću

Nepretenciozno i naučno, kombinovanjem narativnih i istorijskih izvora osmišljena je i realizovana izložba “Vojvoda Negotinske nahije” posvećena Hajduk Veljku Petroviću. Otvorena je u okviru “Negotinskog leta” u galeriji negotinskog Muzeja Hajduk Veljka, a videće je i publika 89. Vukovog sabora u Tršiću.

Hajduk Veljko uz Đorđa Stanojevića i Stevana Mokranjca je ličnost kojom se Negotinci ponose, a da saznaju nešto više o junaku koji je dao svoj život braneći negotinsku Krajinu potrudili su se autori izložbe “Vojvoda Negotinske nahije”.

Autori ove zanimljive izložbe koju organizovano posećuju učenici osnovnih i srednjih škola u Negotinu, Vesna Nikolić, Sanja Radosavljević i Ivica Trajković pripremajući izložbu imali su nameru da u susret obeležavanju 210 godina od pogibije Hajduk Veljka podsete na život i delo ovog junaka, ali i da ukažu na značaj sačuvanih spomenika kulture u Negotinu posvećenih Hajduk Veljku, a koji predstavljaju trajna i značajna umetnička ostvarenja.

Izložbu čini dvadeset panoa kojima su prikazani najvažniji detalji života Hajduk Veljka, njegovo porodično poreklo, odeća i oružje, toposi vezani za njegov život: rodno selo Lenovac, Negotin, barutana, kula Baba Finka i Crkva Rođenja presvete Bogorodice u Negotinu.

Izložba “Vojvoda Negotinske nahije” nakon Negotina u Tršiću 2
Ivica Trajković, Sanja Radosavljević Foto/ Muzej Krajine Negotin

-Svoje mesto na izložbi našle su Marija i Čučuk Stana, prva i druga supruga, prijatelj i obožavalac Vuk Karadžić, koji je ovekovečio Hajduk Veljkovo ime, te konj Kušlja. Poseban tematski prikaz su predstave Hajduk Veljka u umetničkim delima Anastasa Jovanovića, Uroša Kneževića, Steve Todorovića, Petra Ranosavića, kao i u Mokranjčevoj Šestoj rukoveti – objašnjavaju u Muzeju Krajine u Negotinu.
Kažu i da je izložba zaokružena panoima koji se mogu podvesti pod tradiciju negovanja kulture sećanja na Hajduk Veljka i njegovo doba.

U pitanju su pregledni sugestivni panoi o dva spomenika Hajduk Veljku u Negotinu, te odeljak o istorijatu Muzeja Hajduk Veljka koji je ustanovljen krajem 20. veka.

Izložbu “Vojvoda Negotinske nahije” prati i katalog koji je kao i izložba po oceni dr Radomira J. Popovića “znalački osmišljen i realizovan i nepretenciozno i naučno, kombinovanjem narativnih i istorijskih izvora ukazano je na najvažnije momente iz javnog i privatnog života Hajduk Veljka

– Katalog “Vojvoda Negotinske nahije” u izdanju Muzeja Krajine iz Negotina je sveobuhvatan, analitičan i stručan ogled i pogled na istoriju i tradiciju. Uveren sam da će katalog pre svega, svojim sadržajem, ali i ilustrativnošću doprineti racionalnom sagledavanju nacionalne prošlosti. – ocenio je u uvodnom tekstu kataloga dr Popović

Zahvaljujući saradnji sa Muzejom jezika i pisma iz Tršića i publika Vukovog sabora u Tršiću biće u prilici da pogleda ovu zanimljivu izložbu, budući da Muzej Krajine, u četvrtak, 15. septembra gostuje na 89. Vukovom saboru, sa izložbom „Vojvoda Negotinske nahije“, autora Vesne Nikolić, Sanje Radosavljević i Ivice Trajkovića.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!