Istraga zloupotreba u EPS-u u senci smene dve tužiteljke

Hapšenja šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije” u iznosu od 7,5 miliona dolara, palo je u senku navoda o smeni dve tužiteljke Višeg javnog tužilaštva (VJT) koje su radile na ovom slučaju – Bojane Savović i Jasmine Paunović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da tužiteljke nisu smenjene, već da su iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačene u Odeljenje za opšti kriminal.

„Tačno je da je Savovićeva redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal. Pored pomenute zamenice, još jedna zamenica javnog tužioca je iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena u Odeljenje za opšti kriminal, dok je treća zamenica iz Odeljenja za opšti kriminal prebačena u Odeljenje za maloletnike”, saopštili su iz tužilaštva.

Dodali su da je realizacija krivičnog predmeta EPS i hapšenje osumnjičenih izvršena po nalogu višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika za suzbijanje korupcije Brankice Marić, kako bi se postupanje ubrzalo, a s obzirom na to da je pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak.

Sa druge strane, tužiteljka Bojana Savović odbacila je navode Višeg javnog tužilaštva. Savovićeva je za agenciju Beta izjavila da je predmet u vezi sa malverzacijama u EPS-u pripremala godinu dana i da joj je on oduzet nakon hapšenja osumnjičenih.

„Oni mi uzimaju predmet i daju nekom drugom ko ne zna ni šta treba da pita (okrivljene), ne zna predmet. Do sada je nezabeleženo da vam neko oduzme predmet u momentu hapšenja, predmet sa kojim ste samo vi tako dobro upoznati”, kazala je ona.

Komentarišući navode tužilaštva da je „odugovlačila predmet”, Savovićeva je za Betu navela da je predmet sve vreme bio u policiji, u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a ne kod nje. Dodala je da ima sačuvane sve urgencije koje je slala SBPOK-u. Ocenila je i da nije logično što joj predmet nije oduzet ranije ako je „odugovlačila”, već da je čekano da ona naredi pretres i hapšenje tih osoba. Ona je odbacila i tvrdnje tužilaštva da je viši javni tužilac Nenad Stefanović izdao nalog za hapšenje, rekavši da je to učinila ona.

„Tog dana sam ja komunicirala sa SBPOK-om i sa advokatima i zvala Advokatsku komoru. Ja sam postavila branioce i koordinirala celom akcijom hapšenja i pretresa, moj potpis je na inicijativama za pretres stana”, izjavila je Savovićeva.

Naglasila je da nikada nije podnela molbu da pređe u neko drugo odeljenje, ali da javni tužilac ima diskreciono pravo da određuje premeštaje i da tu odluku ne mora da pravda i objašnjava.

Vest o smeni tužiteljki komentarisala je i poslanica Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde. Ona je objavila na „Tviteru” da je i druga tužiteljka u ovom slučaju Jasmina Paunović degradirana na nižu funkciju.

„Ona se nedavno javno pobunila da neće da radi protivzakonito po usmenim nalozima šefa VJT Stefanovića. Čistka tužiteljki je usledila jer rade svoj posao?”, napisala je Tepićeva.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde prokomentarisala je i da se na ovaj način manipuliše predmetima i dajući ih nekom ko neće postavljati prava pitanja, predmeti padaju u vodu.

Više javno tužilaštvo oglasilo se i povodom objava Tepićeve, rekavši da ona širi lažne vesti.

„Predmet EPS, kao i svi drugi predmeti po kojima se postupa, nije predmet jednog određenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično gonjenje.

Napominjemo da predmete u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u najvećem broju slučajeva, kao i u ovom, radi po više zamenika tužilaca zbog složenosti i obimnosti, te smatramo da su navodi Tepićeve usmereni na to da obmanjuju javnost i skreću pažnju sa odlučne borbe protiv korupcije”, navodi se u saopštenju VJT.

Ministarstvo pravde: napad na VJT iskorišćen za diskreditaciju reformi

Iz Ministarstva pravde juče je saopšteno da je medijski napad na VJT, povodom premeštaja zamenice javnog tužioca Bojane Savović, iskorišćen i za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa od onih koji su bili protiv tih reformi.

„Ne postoji nikakva veza između usvajanja pravosudnih zakona i postupanja i vođenja kadrovske politike u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Naglašavamo da realizacija pravosudnih zakona još nije počela, jer će oni tek početi da se primenjuju konstituisanjem Visokog saveta sudstva, odnosno Visokog saveta tužilaštva, pa su potpune neistine svi navodi koji postupanje javnog tužioca dovode u vezu sa reformama u oblasti pravosuđa”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *