Iguman Gornjaka postao vladika

Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije, u prisustvu 24 episkopa SPC i velikog broja vernika, hirotonisao je u Hramu Svetog Save u Beogradu za episkopa topličkog, arhimandrita Petra (Bogdanovića), igumana manastira Gornjak i nekadašnjeg sabrata manastira Tumane.

 

Hadži Marko Vujičić

Novi srpski episkop Petar (Bogdanović) je iz Mionice kod Valjeva. Posle završene Valjevske gimnazije, 2007. je upisao Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu, ali nakon tri godine napušta studije i odlazi u manastir Četereže u eparhiji braničevskoj. Zamonašio se 2011, a od 2014. godine bio je sabrat manastira Tumane.

Hadži Marko Vujičić

Episkop Petar je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. Master rad na temu “Sloboda u liturgijskom iskustvu Crkve” odbranio je 2019. godine kada je upisao i doktorske studije pri Katedri za sistematsko bogoslovlje.

Hadži Marko Vujičić

Odlikovan je činom protosinđela 1. novembra 2020, a krajem 2021. postavljen je za igumana manastira Gornjak u Eparhiji braničevskoj. Uoči Vavedenja 2022. godine, gornjački iguman Petar udostojen je arhimandritskog dostojanstva.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!