Igrali za srce i dušu

Važan jubilej, vredan poštovanja – četvrt veka postojanja Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča, obeležen je veličanstvenim koncertom prvog ansambla ovog društva, koji je petostruki prvak Evropske smotre srpskog folklora. U prepunoj koncertnoj dvorani Mut, u kojoj nastupaju čuveni Bečki dečaci, igrači “Mokranjca” još jednom su dokazali zašto su pet puta poneli titulu najboljeg srpskog folklornog ansambla na Starom kontinentu.

– Raskošne nošnje, efektna scenografija, dobra režija, a posebno neverovatna energija igrača na sceni, obeležili su ovo rođendansko folklorno veče – ponosno kaže Saša Kostić, predsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

Z. Mirković
Na sceni su dočarani i običaji

Ponosan je i što je “Mokranjac” za 25 godina postojanja izrastao u najveće društvo u dijaspori koje zasigurno može da stane uz rame sa najvećim ansamblima u matici.

– Naš klub ima 350 igrača, u šest grupa, i pored prvog ansambla sa ponosom možemo da kažemo da smo ove godine apsolutni prvaci Evrope i Austrije u svim kategorijama – ređa Kostić uspehe svog udruženja.

Z. Mirković
Dobro osmišljeni nastupi

Potpredsednik kluba Saša Božinović ističe da je pred publikom izvedeno 12 koreografija, od kojih čak sedam – premijerno.

– U tih 12 koreografija, igrači su publici priredili putovanje kroz sve delove Srbije. Gledaoci su uživali i nisu štedeli dlanove posle izvođenja svake pojedinačne koreografije – dodao je Božinović.

Z. Mirković
Neprocenjivo blago: Raskošne i šarolike nošnje

Veliki deo svih uspeha “Mokranjca” za ovih četvrt veka pripada i umetničkom rukovodiocu Miloradu Runji. On je osmislio ceo “rođendanski koncert” pod nazivom “Začarani krug”, a pod čijim vođstvom je “Mokranjac” osvojio sve titule šampiona. Zato se, na kraju koncerta, poklonio publici sa svojim ansamblom.

Zahvalio je svim svojim igračima na izvanrednom izvođenju te večeri, ali i upravi koja podržava njegov rad, jer samo svi zajednički, trudom i energijom čine da “Morkanjac” bude to što je danas.

Z. Mirković
Dobrodošlica: Predsednik Kostić i potpredsednik Božinović sa članovima dočekuju goste

– “Mokranjac” ne treba da brine za budućnost – poručio je Runjo i obećao da će 30. rođendan kluba dočekati sigurno još jači i bolji.

Koncertu je prisustvovalo mnogo uglednih gostiju, kao i bivših i sadašnjih članova.

Z. Mirković
Igralo se i oro

– Svi su bili fascinirani, oduševljeni programom. Svima je srce bilo puno kada su videli koliko je “Mokranjac” napredovao i izrastao u moderan i uspešan ansambl, odnosno klub u kojem se na pravi način neguju i poštuju srpska kultura i tradicija – rekao je Kostić.

Reči čelnika “Mokranjca” potvrđuje i jedan od gostiju koji kaže da njegovo ime nije bitno.

– Obično se kaže da pesma dira dušu, ali ovo večeras što smo videli na sceni, sve ove igre bile su melem i za srce i za dušu nas u dijaspori.

Z. Mirković
Vladimir i Tamara sa Teodorom i Vanjom

Sa decom na sceni

Milorad Runjo je osmislio zanimljive koreografije i priču “Začaranog kruga”, a posebnu čar koncertu dala je činjenica da su u njemu učestvovale po dve generacije jedne porodice.

– Vladimir Mijucić i Tamara Zlatković počeli su kao deca da igraju folklor u “Mokranjcu”, a sada su bračni drugovi, a za 25. rođendan kluba njihova deca, Teodor i Vanja, bili su deo priče ‘Začaranog kruga” – kaže Saša Božinović.

Z. Mirković
Orkestar Darka Ćitića je godinama uz “Mokranjac”

Muzička podrška

Saša Kostić je posebno zahvalio orkestru iz Užica, pod vođstvom Darka Ćitića, sa kojim “Mokranjac” sarađuje godinama.

– Darko i članovi orkestra su na vrhunski način pratili naš ansambl na koncertu, a u prethodnih 10 godina sa njima postižemo samo najbolje rezultate – ističe Kostić.

Darko Ćitić, šef orkestra Old Serbian sounds iz Užica, ističe da saradnja sa “Mokranjcem” traje već 10 godina i da je izuzetna čast i zadovoljstvo raditi sa takvim društvom.

– Zajedno smo deo velikih uspeha kao i velikih koncerata, kao što je bio onaj povodom 20 godina, a sada i ovaj povodom 25 godina koji je organizovan na vrhunski način. Mi smo dali naš skromni doprinos – rekao je on.

Milorad Runjo podseća da skoro sve muzičke aranžmane za “Mokranjac” radi Ćitić.

– Imamo samo reči zahvalnosti i pohvale Darku i njegovom orkestru na vrhunskim aranžmanima koji doprinose kvalitetu koreografija koje izvodimo – ističe Runjo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!