Hrvati su najdeblji narod u Evropskoj uniji

Građani Hrvatske su najdeblji narod u Evropskoj uniji, navedeno je na sedmoj Konferenciji o debljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr Andrija Štampar”.

– Oko 35 odsto dece i 65 odsto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomernu telesnu masu i debljinu. Deca su na visokom petom mestu, dok su nam odrasli prvaci Evrope, kako muškarci, tako i žene – izjavila je Sanja Musić Milanović, voditeljka Službe za promovisanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prenosi Hina.

Iznela je i podatak da je u 2019. čak 2.7 odsto BDP potrošeno na bolesti koje su vezane za debiljinu.

– To je 1,71 milijardi evra. Ako nastavimo ovako, 2060. odlaziće 3.5 odsto BDP, oko 5.8 milijardi evra trošićemo na nešto što je preventabilno – upozorila je.

Dodala je da je debljina rezultat okruženja koje tera ljude na to da konzumiraju više hrane, a troše manje energije. Ministarstvo zdravlja prošle godine je pokrenulo radnu grupu za izradu predloga akcionog plana za prevenciju debljine.

Direktorka Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravlja Ivana Portolan Pajić kazala je da još traje usaglašavanje akcijskog plana. Očekuje se da će biti donet polovinom ove godine.

Psihijatar Veljko Đorđević spomenuo je da je debljina jedan od vodećih uzroka smrtnosti.

– Gojaznost je smrtonosna bolest koju treba da preveniramo, lečimo i pratimo kroz ceo život – istakao je psihijatar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!