Greška u filmu „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“ konačno objašnjena

Iako je svoju premijeru imao još 2004. godine, film Hari Poter i zatvorenik iz Askabana mnogi i danas izdvajaju kao jedan od najboljih iz serijala, a sada je ponovo u fokusu jedna „greška“ sa početka ovog ostvarenja.

Hari na početku filma krši pravilo da nema magije van Hogvortsa, ali ovde ne mislimo na trenutak kada je primeni na svoju tetku, već na prvih nekoliko sekundi filma kada čita knjigu ispod pokrivača uz pomoć čarolije Lumos.

Niko to ne spominje i on ne upada u nevolju zbog toga, ali ta scena nije ista kao ona u knjizi, jer u knjizi Hari koristi običnu baterijsku lampu. Mnogi fanovi ne vole ove promene jer menjaju pravila koja je postavila Dž. K. Rouling, ali jedan korisnik mreže Reddit ima potencijalno objašnjenje.

„I u knjigama i u filmovima, pojedini likovi koriste Lumos kada ne bi trebalo. Meni se čini da je to čin toliko niskog nivoa da se uopšte ne očitava kao kršenje pravila, jer se rezultat te magije lako može pomešati sa lampom ili bakljom.“

U knjigama, Hari je koristio ovu čin da pronađe svoj štapić u Redu feniksa pre nego što ga dementori napadnu i on koristi Patronus da ih otera. Međutim, prekorevaju ga samo zbog druge čini, ne i prve.

Uprkos tome što postoji ova mala „greška“ na početku filma, mnogi hvala Zatvorenika iz Askabana zbog najbolje režije u serijalu, upečatljive palete boja, promene atmosfere u odnosu na prva dva dela i odličnog tempa.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!