Grejanje u Austriji poskupelo i više od 100 odsto

U Austriji su temperature proteklih dana značajno pale, tako da su građani počeli da se greju i brinu koliko će ih to koštati.

I pored mera vlade, mnogim građanima predstoji horor-zima zbog računa, jer im troškovi probijaju kućni budžet. Analiza energenata koja se koriste za grejanje pokazuje da su cene drastično skočile.

U Austriji se 667.354 domaćinstava greje na pelet, čija cena je, u poređenju sa prošlom godinom porasla za čak 148 odsto. Gas, kojim se greje oko 911.000 domaćinstava, poskupeo je za 113 odsto.

Lož-ulje, koji za grejanje i dalje koristi oko 509.000 domaćinstava, poskupelo je za 105 odsto. Trenutno punjenje prosečnog rezervoara od 3.000 litara košta 4.820 evra. Pre godinu dana cena je bila gotovo upola jeftinija.

Daljinsko grejanje, koje je najrasprostranjenije, a koje koristi oko 1,2 miliona domaćinstava, takođe je poskupelo. U proseku, pošto cene zavise od regiona do regiona, cena daljinskog grejanja je skočila za 62 odsto, a u Beču za čak 93 procenata.

Time su gotovo svi energenti koji se koriste za grejanje tokom zime drastično poskupeli i njihova cena predstavlja veliko opterećenje za svako domaćinstvo.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!