Gradimo novu silu

Aleksandar Vučić prisustvovao je združenoj vežbi Vojske Srbije Manevri 2022 na poligonu Pasuljanske livade. Predsednik je pohvalio jedinice iz aktivnog i rezervnog sastava koje su učestvovale u vežbi i istakao da Srbija mora da se osloni samo na sebe i proizvodi dovoljno oružja, oruđa i municije.

– Do Nove godine moramo da imamo kompletan popis svega u magacinima. Moramo i da modernizujemo svoju vojnu industriju. Mi smo sada u situaciji da moramo sve sami da proizvedemo, jer nemamo otkuda da dobijemo bilo šta. Ono što platimo na zapadu ne isporučuju nam po dve godine, a ovo što smo platili na istoku ne može da doleti pošto niko neće da pusti preko svoje teritorije. Toliko su nam svi velika braća i prijatelji, da samo Srbija ne sme da ima svoje oružje – naveo je predsednik.

On je istakao da Vojska Srbije mora da izađe iz okvira 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Najavio je da će država uložiti još mnogo, iako je dosta toga promenjeno i značajno su unapređene mogućnosti Vojske Srbije.

U planu 850 oruđa

– Ja, kao vrhovni komandant, naravno nikad nisam zadovoljan, osim što nisam učestvovao u uništavanju nijednog srpskog tenka. Naprotiv, mi smo 294 velikih novih oruđa uveli u naoružanje Vojske Srbije. A treba nam 850 ukupno za tri godine. Velika je razlika između onih koji su gradili i činili nešto za vojsku i onih koji su je po tuđem nalogu budzašto razarali – rekao je predsednik i ponovio da “možemo da računamo samo na sebe i nikoga drugog”.

Vežbu Manevri 2022 već danima izvode profesionalni vojnici i pripadnici rezervnog sastava na celom prostoru centralne Srbije, od Subotice do Raške. Na poligonu Pasuljanske livade predsednika Aleksandra Vučića pratili su načelnik generalštaba, general Milan Mojsilović i ministar odbrane Miloš Vučević.

Posebno interesovanje predsednik je pokazao za gađanje protivoklopnim raketama kornet, koje su pre nekoliko meseci nabavljene iz Rusije. Kornet može da dejstvuje na osam kilometara, a ovog puta su pogođene mete udaljene tri i po. Ovu vežbu izveli su profesionalci koji su prošli obuku u Rusiji.

Kornet sve uništava

– Sada sam se prvi put uverio na bojevom gađanju kako kornet uništava. Vidiš raketu i ništa ne možeš da uradiš. Sreća da nam je stigao deo naručenih korneta. Imamo mi para, ali nam razni ne dopuštaju da ih preko njihove teritorije prevezemo iz Rusije. Ni Francuzi nam rakete mistral još nisu isporučili. A odavno smo ih platili – rekao je Vučić i dodao da se zato razgovara s vojnom industrijom šta još može da se učini.

Gađanje iz samohodne haubice gvozdika, kalibra 122 milimetra, izveli su rezervisti. Oni su predsedniku objasnili da su ova proverena oruđa modernizovana savremenim sistemom za upravljanje vatrom, pa se zauzimanje položaja i gađanje mnogo brže odvija.

Stiže još nora

Vučić je upozorio da tehnologija napreduje, ali da je važno samo za šta se uverimo da je dobro i potrebno i da to što pre uvodimo u naoružanje Vojske Srbije.

On se raspitao i koliko je oklopnih vozila lazar i miloš na stanju i najavio nove isporuke.

– Moraćemo ubrzano da rešavamo i sve probleme na nori (samohodnoj haubici 155 milimetara). Još 12 nora mora biti uvedeno u naoružanje do kraja sledeće godine, da bismo ih imali 30 – rekao je predsednik.

Vrabac sve vidi

Na vežbi su dejstvovale i bespilotne letelice vrabac domaće proizvodnje. Oficiri su objasnili da ovaj dron osmatra i određuje koordinatu cilja koju šalje računaru, a on preko softvera određuje elemente gađanja. Ceo taj proces traje oko 30 sekundi, a prednost ovih letelica je što mogu da dejstvuju iza brda, bez rizika po ljudstvo.

– Onaj dron koji smo mi oborili bio je malo veći – primetio je predsednik.

Tuđe greške za nauk

Predsednik je istakao važnost pitanja artiljerijske municije i naveo primer da Amerika ne može da proizvede koliko Ukrajinci za mesec dana potroše.

– Te ogromne količine ne može niko da proizvede. Da li ste videli na početku sukoba u Ukrajini da je pobeđivao onaj koji je imao prednost da vidi noću. Sve ruske greške, oko centralizacije komande, sve mora da se analizira – rekao je Vučić prisutnim generalima.

Ovo upozorenje predsednik je izneo i u razgovoru s jednim od najboljih inženjera Vojno-tehničko instituta, Stefanom.

– Važno je da primenimo sva iskustva i izbegnemo greške koje su pravili Ukrajinci na početku, a Rusi donedavno. Ja sam potpisao sve unapred, tako da nema čekanja, da učimo za ne daj bože, nikad se ne zna – rekao je Vučić.

Zadovoljni hranom i čizmama

Pošto je obišao snajperiste koji su rešetali mete dalekometnom puškom crna strela, predsednik je posmatrao dejstvo oklopnih vozila lazar 3. Gađanje naoružanjem oklopnih jedinica izveli su pripadnici rezervnog sastava, a Vučić je primetio da je bolje nego što je bilo.

Vučić je čestitao rezervistima na uspešno izvedenom gađanju i pitao da li su zadovoljni opremom i hranom.

– Izvanredni ste bili. Da li su uniforme i čizme u redu? A drugi uslovi su korektni – raspitivao se predsednik i kada je dobio potvrdne odgovore zaključio da rezervisti nisu razmaženi.

Vučića je posebno interesovalo da li je na vojničkom meniju i dalje drnč (jelo od nedeljnih ostataka, nazvano po deterdžentu za čišćenje naoružanja).

Svi su uglas i kroz smeh odgovorili “nema drnča, nema”, i da je vojnička hrana sada raznovrsna i ukusna, pa se predsednik prisetio da su u njegovo vreme svi bili presrećni kada dobiju pasulj.

Vučić se interesovao iz kojih mesta su vojnici, pa se ispostavilo da ih je mnogo iz Prokuplja i okoline.

– Toplički kraj je blago Srbije. Mislim da nema kraja koji voli vojsku kao Toplica. Više junaka nam da Toplica nego cela Srbija.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!