Glifosat ipak ostaje na njivama

Organizacija PAN Evropa predlaže hitnu zabranu, kako tvrde, štetnog pesticida, jer postoji dovoljno naučnih dokaza o riziku njegove upotrebe po ljudsko zdravlje i životnu sredinu Države članice Evropske unije blokirale su predlog Evropske komisije o produženju odobrenja za glifosat, koji ističe 15. decembra. I pored toga što što je takva odluka doneta na Odboru za žalbe, izvršna vlast verovatno će ipak odobriti privremenu obnovu na još godinu dana, prenosi „Euraktiv”.

Kako se navodi, o zabrani kontroverznog najrasprostranjenijeg herbicida priča se već godinama. a pitanje obnove prate burne rasprave, jer se pogledi razilaze kada je u pitanju njegov uticaj na zdravlje i životnu sredinu.

Još u maju ove godine Agencija EU za hemikalije (ECHA) i Agencija za bezbednost hrane (EFSA), koje procenjuju potencijalne zdravstvene i ekološke rizike u vezi s glifosatom, prolongirale su donošenje odluke tek za sredinu naredne godine. Iako je trebalo da analiza već bude gotova, te dve agencije su tada saopštile da konačan sud neće moći da daju pre sredine 2023.

Stela Kirijakides, poverenica EU za zdravstvo, tada je izrazila zabrinutost zbog odlaganja ove procene, koja izaziva veliko interesovanje javnosti.

Ipak, najavljeno je da će predstavnici država članica imati priliku da još jednom glasaju o budućnosti ovog sredstva, na osnovu zaključaka procene ECHA i EFSA.

U međuvremenu, izvršna vlast EU uložila je žalbu kada su u oktobru ove godine članice blokirale predlog komisije na stalnom komitetu Komisije EU za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje. Propao je i drugi pokušaj, jer 15. novembra nije bilo većine za ponovno odobrenje.

– Komisija sada ima zakonsku obavezu da donese odluku pre isteka roka polovinom decembra – rekao je portparol EK. Potvrdio je da će izvršna vlast EU sada pristupiti usvajanju uredbe koja će produžiti period dozvole za godinu dana, odnosno do 15. decembra 2023. godine, navodi se u izveštaju koji je preneo „Agroklub”.

Istovremeno, uticajna organizacija PAN Evropa pozvala je Komisiju da ne daje blanko ček za glifosat na još godinu dana. Predlažu hitnu zabranu, kako tvrde, štetnog pesticida, jer postoji dovoljno naučnih dokaza o neprihvatljivom riziku njegove upotrebe po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

– Glasanje je snažan signal Evropskoj komisiji da moramo jednom zauvek ukinuti glifosat – rekao je Džerdželi Simon iz PAN Evropa. Dodao je da bi EK trebalo da sasluša građane koji su zahtevali kako njegovo, tako i ukidanje štetnih pesticida i predložili zabranu herbicida.

S druge strane, predstavnici industrije se bore za ponovno odobrenje materije. U „Glyphosate Renewal Group GRG” uvereni su da će ono biti produženo kako bi se agencijama EU ostavilo dovoljno vremena da sprovedu tekuće naučne evaluacije.

Kod ovog je herbicida sporno to da li se može klasifikovati kao kancerogen. Portal podseća da ga je međunarodna agencija Svetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka IARC ocenila verovatno kancerogenim, dok je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu FAO zaključila da je mala verovatnoća kada je u pitanju kancerogeni rizik za ljude kada ga konzumiraju kroz ishranu.

Pojedine države već su ranije izbacile totalni herbicid iz upotrebe, i to one koje su pre aktuelne krize sa hranom donele odluku da se ozbiljnije preorijentišu na organsku proizvodnju. Činjenica je, ipak, da se glifosat masovno koristi jer nema jeftinije i delotvornije zamene u savremenoj poljoprivredi.

Stručnjaci su rekli za „Politiku” da je ovo slučaj i u Srbiji jer taj herbicid izuzetno efikasno suzbija korove. Uprkos tome što je problematičan, praktično je jedina sigurna alternativa za obradu i oranje strnjišta. Nažalost, napominju, delotvorniji preparat za oslobađanje od korova u savremenoj poljoprivredi još nije proizveden, pa je zato i veliko pitanje da li će i kada vlasti konačno i jednom za svagda zabraniti njegovu upotrebu. Aktuelni problemi s nedostatkom hrane idu u prilog tome da takva odluka neće biti doneta ubrzo i da će se prolongiranje takve odluke nastaviti.

Glifosat je totalni herbicid koji suši biljku. Dva-tri dana nakon tretiranja biljka počinje da se suši, a posle tri nedelje ona je potpuno suva.

One thought on “Glifosat ipak ostaje na njivama

  1. Wow, amazing weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you made blogging glance easy. The full glance of your site is great,
    as well as the content! You can see similar here sklep online

Comments are closed.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!