Gde završava agrodizel kada nema radova na njivi

Udruženje naftnih kompanija Srbije uputilo je dopis novoj ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković sa molbom da se što pre pristupi sistemskom rešavanju pitanja buduće prodaje agrarnog dizela koji se od marta 2022. prodaje samo na pumpama Naftne industrije Srbije po subvencionisanim cenama, uz posebnu karticu.

Tomislav Mićović, generalni sekretar ovog udruženja, kaže za „Politiku” da ima skoro godinu dana od kada je država odlučila da uvede kartice za kupovinu dizela za zemljoradnike s tim što je to pravo ostavljeno samo jednoj naftnoj kompaniji. Pošto je to izazvalo negodovanje ostalih učesnika na tržištu problem bi mogao da se reši tako što bi se dozvolilo da se ovo gorivo toči na svakoj licenciranoj pumpi.

– Ovako su svi drugi trgovci na tržištu goriva dovedeni u neravnopravan položaj. Mnoge pumpe na lokalu živele su upravo od prodaje dizela za poljoprivredu, ali otkako je odluka doneta da to radi samo jedna kompanija, došlo je do zatvaranja malih benzinskih stanica. Dakle, dobro je da država subvencioniše agrar kako bi on bio konkurentan, jer je ipak reč o proizvodnji hrane, ali ne na ovaj način – kategoričan je Mićović.

Predstavnici udruženja su u više navrata upozoravali prethodnog ministra poljoprivrede, ali očigledno nije bilo političke volje da se ovo pitanje reši tako da niko ne bude oštećen, naglašava naš sagovornik.

Dodatni problem je nastao i pošto su mnogi koji imaju minimum poljoprivrednog zemljišta podneli zahteve i dobili agrarnu karticu iako nikada nisu obrađivali to zemljište, već su karticu ili preprodali ili je ustupali nekom drugom da po povlašćenoj ceni od 179 dinara kod NIS-a kupuje subvencionisani dizel. Zbog takve odluke gorivo završava u rezervoarima automobila, preprodaje se trećim licima s nešto većom cenom, ali ne koristi se za traktore. Razlika u ceni između evrodizela na pumpama i agrarnog je 15 dinara i to posle najnovijeg pojeftinjenja za tri dinara. Inače je bila i veća što je onome ko je vlasnik kartice, a preprodavao je dizel trećim licima moglo da donese lepu zaradu za ovih godinu dana.

Da to nisu prazne priče, već da je reč o nenamenskoj potrošnji agrarnog dizela potvrđuje činjenica da je tokom decembra i januaru kada nema poljoprivrednih radova dva do tri puta skočila prodaja evrodizela uz karticu.

– To je razlog više da država uvede jednake aršine za sve i da prestane da pomaže kroz subvencije agraru onima koji ovaj dizel ne koriste za poljoprivredu nego u druge svrhe. Pošto krajem ovog meseca ističe uredba kojom je vlada propisala točenje agrarnog dizela, bilo bi dobro da ukoliko se ova praksa produži počne da važi po novim pravili. A to znači da se na svim pumpama prodaje ovo jeftinije gorivo – zaključuje Mićović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *