“Gardijan”: Milanović uskladio svoju politiku sa Orbanom i Dodikom

Britanski list “Gardijan” piše o hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću nakon što je kritikovao zapadne zemlje zbog snabdevanja Ukrajine teškim tenkovima i drugim oružjem i poručio da Krim “više nikada neće biti deo Ukrajine”.

Milanović je u razgovoru sa novinarima u Zagrebu rekao da je “protiv slanja bilo kakvog smrtonosnog oružja” u Kijev, utvrdivši da snabdevanje Ukrajine oružjem samo “produžuje rat”.

Zapadna vojna podrška Ukrajini “duboko je nemoralna jer nema rešenja (za rat)”, rekao je, dodajući da bi dolazak nemačkih tenkova u Ukrajinu samo poslužio za približavanje Rusije Kini.

Govoreći o Krimu, crnomorskom poluostrvu koji je Rusija zauzela i pripojila 2014, rekao je: “Jasno je da Krim više nikada neće biti deo Ukrajine”.

Milanović je zauzeo stav protiv EU otkako je prvobitno izabran 2019. kao levičarski liberalni kandidat, a svoju je politiku uskladio sa politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i secesionističkog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, piše “Gardijan”.

Iako je predsednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, Milanović je formalno vrhovni zapovednik oružanih snaga.

Poslednjih meseci otvoreno se protivio pristupanju Finske i Švedske NATO-u, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u sklopu pomoći EU toj ugroženoj zemlji, podseća “Gardijan”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *