Galerija Matice srpske obeležila 175.godišnjicu

U Novom Sadu je održana svečana sednica povodom 175 godina Galerije Matice srpske, a potpredsednica vlade i ministar kulture Maja Gojković je istakla da je ovo veliki dan za ovaj najstariji nacionalni umetnički muzej u Srbiji, za srpsku kulturu i još jedan dokaz bogatstva srpskog kulturnog nasleđa i raskoši riznice sećanja koju zajedno čuvamo.

„Kontinuitet trajanja od 175 godina, rečito govori o uspešnom ispunjavanju misije očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta. U tom svetlu, izuzetno je važno što Galerija Matice srpske danas nije samo čuvar istorije umetnosti i srpskog naroda, već i jedna od najaktivnijih ustanova na domaćoj i regionalnoj kulturnoj sceni”, navela je Gojković, prenosi Tanjug.

Dodala je da je Galerija muzej koji pažljivo čuva dragoceno kulturno nasleđe i marljivo se trudi da ga prenese na sadašnje i buduće generacije, te da se stvara utisak da tu umetnička dela žive svoj novi život, približavajući uglednu prošlost današnjici i stvarajući uslove za bolju sutrašnjicu.

Prema njenim rečima, kroz kolekciju Galerije, koju čine dela od 16. veka do danas, može se videti veran prikaz nastanka i razvoja umetničke scene, i u isto vreme turbulentne istorije srpskog naroda.

„O tome govore i brojna remek-dela istaknutih umetnika kao što su Katarina Ivanović, Đura Jakšić, Paja Jovanović, Uroš Predić, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Lubarda i mnogi drugi. Zahvaljujući njima i ostalim segmentima svoje kolekcije, Galerija Matice srpske svrstava se među najistaknutije i najprepoznatljivije muzeje u regionu”, izjavila je Gojković.

Ukazala je na jedinstvenost te ustanove, koja se ogleda i u tome što čak trećinu kolekcije čine pokloni i zaveštanja, uobličeni u poklon-zbirke koje nose imena svojih darodavaca.

„Lepu tradiciju darivanja i zaveštanja, koju je započeo veliki dobrotvor Sava Tekelija i na osnovu koje je i nastao ovaj muzej, trebalo bi što više afirmisati u savremeno doba. Da dosledno prati viziju svojih osnivača, Galerija je dokazala i time što je jedan od pionira obnove zadužbinarstva u našoj zemlji”, rekla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je podsetila da su programi i obrazovne radionice za decu i mlade nezaobilazni deo savremene muzeološke prakse, te da je Galerija Matice srpske jedan od najboljih primera u stvaranju nove publike u našoj zemlji.

Ona je izrazila uverenje da će i drugi muzeji i galerije širom Srbije slediti taj obrazac, koji se pokazao idealnim za upoznavanje sa muzejskim životom i privlačenje mladih generacija.

„Kao neko ko je čitavog svog života povezan sa ovim mestom, s ponosom mogu da kažem da je Galerija Matice srpske pravi pokazatelj kako ići u korak s vremenom, a sačuvati svoju autentičnost. Brojne i raznovrsne izložbe, kvalitetna stalna postavka i druga svakodnevna dešavanja, čine ovaj hram kulture omiljenim mestom ljubitelja umetnosti i posetioca iz Novog Sada, Srbije i šire”, naglasila je Gojković na kraju.

Povodom obeležavanja značajnog jubileja Galerije Matice srpske, ministarki kulture je uručeno vredno priznanje, Srebrna jubilarna medalja, kao i Srebrna jubilarna plaketa, dodeljena Ministarstvu kulture i informisanja.

Dobitnik Jubilarne medalje je Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!