Film kao spomenik

Film ,,5/3/0” mladog požarevačkog reditelja Danila Stanimirovića, našao se u konkurenciji prestižnog briselskog festivala kratkog filma „Brisel šort film festival” u okviru međunarodnog takmičarskog programa BSFF Nekst dženerejšen. Ovo je svetska premijera Stanimirovićevog ostvarenja za koje potpisuje režiju i scenario. Film je rađen u produkciji Fakulteta za medije i komunikacije, a sniman na lokacijama u okolini Požarevca. Glavnu ulogu igra Dostana Nikolić, talentovana mlada glumica koja je preminula u januaru prošle godine od leukemije, a ovo je bio njen prvi i poslednji film.

– U proces nastajanja ovog filma smestio se najlepši i najtužniji period mog života. Film je spomenik koji je sama sebi napravila a meni je neverovatna čast što sam bio od pomoći – rekao je Stanimirović.

U sinopsisu filma ,,5/3/0” navodi se: U unutrašnjosti Srbije, četrnaestogodišnja Saška se vozi linijskim taksijem na rođendan u susednom gradu. Nakon uznemirujuće vožnje u taksiju punom muškaraca, i još gore prve noći sa dečkom nakon rođendana, Saška je prinuđena da se kući vrati sama u autu sa taksistom koji je ovog puta tera da pređe na prednje sedište.

Osim Stanimirovića, deo filmske ekipe su i Aleksa Borković, direktor fotografije, Sava Reljin, pomoćnik režije, Irena Parezanović, koscenaristkinja, Mina Petrović, montažerka, Luka Mihailović, scenograf i Lara Popović, kostimograf. Producenti su Danilo Stanimirović, Doloris Ašković i Nebojša Stanimirović, izvršni producenti Ognjen Predić i Miloš Mirković.

Nakon Brisela ovaj kratki film biće prikazan i na „Kortfilmfestivalen” u Norveškoj i na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Bugarskoj „In the Palace”.

Danilo Stanimirović je studirao digitalnu umetnost na Fakultetu za medije i komunikacije, a potom master filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Filmom je opčinjen od malih nogu, učestvovao je u školskim predstavama, snimao je video-klipove, a prava afirmacija došla mu je sa filmom „Bambilend”, koji je prikazan i u Njujorku i višestruko je nagrađivan na festivalima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *