Evropska unija spremila zamku za pet država koje ne priznaju Kosovo

Evropska unija je od našeg stava da ćemo razgovarati o njihovom planu za rešavanje kosovskog pitanja napravila vrlo lukavo osmišljenu zamku i taktiku za manipulaciju državama EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova s ciljem da im nametnu logiku – ako pristaju na razgovor o planu, znači da u potpunosti ne negiraju da je neprihvatljiv.

Ovo je mišljenje Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije i ambasadora bivše SRJ u Ujedinjenim nacijama, nakon izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je započeo sastanke sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU koje ne priznaju Kosovo kako bih ih ubedio da prihvate nemačko-francuski plan za rešavanje KiM, odnosno predlog EU.

Manevar za države koje ne priznaju Kosovo

– Jako lukav potez od strane EU kao i sam plan, jer sama činjenica da je on prihvaćen za razmatranje kao mogućnost za pregovore se predstavlja drugim zemljama kao polukorak Beograda u smeru koji oni to žele, a to je priznanje Kosova – ocenjuje Jovanović.

Druga strane će onda, dodaje on, da to “prodaje” drugima kao naš polukorak u njihovom pravcu.

– To je zloupotreba taktike koju su do sada prema nama vodili, zato što su oni u suštini kroz pritisak na nas i Prištinu da pristanemo na razgovore o predlogu kao bazi oslabili opiranje ovih pet zemalja da priznaju Kosovo. Verovatno im govore: evo vi nećete, a Srbija koja ne priznaje Kosovo, pristala je da zajedno sa Prištinom i nama razgovara o predlogu koji vodi ka priznanju Kosova i normalizaciji odnosa – objašnjava Jovanović.

On konstatuje da je ovo vešt potez Unije i zato što se njime stvara utisak da se i Beograd i Priština pozitivno odnose ne samo prema predlogu EU o rešavanju kosovskog pitanja, već i da pristaju da uđu u pregovore na osnovu njega.

Jovanović ističe da je onima koji su smislili taj plan bitno da dobiju podršku pomenutih pet država u ovim pregovorima i da kroz to relativizuju činjenicu da te države ne priznaju Kosovo.

Grčka je, verovatno, kritična

Njima je cilj, kako dodaje Jovanović, da postignu da se niko ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije i bez formalnog čina priznavanja.

– Sam taj čin priznavanja Kosova u ovom trenutku nije ni neophodan, međutim, i polupriznavanjem, time što se niko ne bi protivio ulasku Kosova u Ujedinjene nacije stvari bi se na pola rešile. Ono ostalo bi bio samo tehnički ostatak posla, koji bi se vremenom lako svario – ističe bivši diplomata.

Jovanović takođe smatra da je opasnost od priznavanja Kosova od neke od ovih pet država EU uvek prisutna.

– Grčka je verovatno kritična, ali se ona još uzdržava ne zbog nas, nego zbog Kipra jer bi oslabila poziciju Kipra u korist Turske. Ove druge zemlje pod pritiskom NATO i drugih velikih zapadnih sila bi mogle lakše da progutaju taj zalogaj ako bi im bio predstavljen kao poluzalogaj. Na primer, “nemojte se buniti da Priština uđe u UN a ne morate je priznati”. Ali, ako je već u UN stvar je gotova – navodi Jovanović.

Inače, Lajčak se već sastao i razgovarao sa predstavnicima Španije, Slovačke i Kipra, i specijalnim izaslanikom Grčke na ovu temu, a očekuje i sastanak sa Rumunijom.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!