Eskobar pozvao Skupštinu CG da ne pokušava da formira novu vladu prema izmenama i dopunama Zakona o predsedniku

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozvao je danas Skupštinu Crne Gore da ne pokušava da formira novu vladu prema nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o predsedniku.

Eskobar je u intervjuu agenciji Mina, koji prenosi RTCG, rekao da ne vidi kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod tim uslovima.

On je istakao da je, u nedostatku potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, donošenje kontroverzne mere da se ograniče predsednikova ovlašćenja, uz ignorisanje jasnih saveta Venecijanske komisije, dodatno narušilo crnogorske demokratske institucije.

Crna Gora je sada na neistraženoj teritoriji, ali želim da budem jasan i da pozovem Skupštinu da ne pokušava da formira novu vladu prema ovom zakonu. Moja poruka za crnogorske lidere je: nemojte to da radite, istakao je Eskobar.

On je rekao da bi svaka vlada formirana na taj način i bez Ustavnog suda bila ustavno sumnjiva.

Moji sastanci ovde su pokazali da će biti ozbiljnih pitanja njenog legitimiteta unutar Crne Gore i u međunarodnoj zajednici. Obično ne govorim o hipotetičkim stvarima, ali ne vidim kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod ovim uslovima, naglasio je Eskobar.

Venecijanska komisija je bila jasna i Sjedinjene Države su sa tim potpuno sagalasne. Ako imate dovoljan broj kvalifikovanih kandidata za sudije Ustavnog suda, oni bi trebalo da budu izabrani bez odlaganja, poručio je američki dipomata

Eskobar je istakao da bi, posle ponovnog uspostavljanja Ustavnog suda, Crna Gora trebalo da održi prevremene parlamentarne izbore.

Novi izbori bi obnovili poverenje građana u vladu i dali jasan mandat koji je potreban ovoj zemlji da prevaziđe krizu i vrati se na put pristupanja Evropskoj uniji, kazao je Eskobar.

Trenutna kriza je takva da će neuspeh da se izađe iz nje dovesti do eskalacije nemira, ugroziti put Crne Gore ka pristupanju EU, oslabiti njene odnose sa saveznicima i destabilizovati njenu ekonomiju, predvideo je Eskobar.

Kako je naveo, SAD su zabrinute jer im je potrebna jaka, pouzdana Crna Gora kao partner i NATO saveznik koji može preuzeti važnu ulogu u rešavanju kritičnih regionalnih i evropskih pitanja.

Moja poruka svim crnogorskim liderima je da je sada vreme da se nacionalni interesi stave ispred partijskih i da se naprave teški kompromisi potrebni da se zemlja pomeri i da na najbolji način služi interesima građana Crne Gore. To je ono što očekujemo od rukovodstva naših NATO saveznika, naveo je Eskobar.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!