Drva ima, nema ko da ih plati: Metar košta 10.000, jedna vrsta drveta se prvi put traži zbog cene

Sitno se odbrojava do grejne sezone, a sudeći po potražnji koja je prethodnih meseci vladala za drvima, mnogi će se ove zime ogrejati dok vatrica pucketa. Ko je odlučio da drva kupi na vreme uštedeće skoro duplo, jer se sada cena po metru kreće od 9.500 do 10.000 dinara.

Na stovarištima kažu da drva ima, ali da nema mnogo onih koji će da ih plate.

– U ovom periodu je potražnja za drvima oslabila zato što su mnogi domaćini na vreme kupili ogrev, nisu čekali poslednji minut za to. Ono što je poznato, jeste da je ogrev kada se pogase šporeti, najjeftiniji, ali kasnije iz meseca u mesec, cena raste tako da onaj domaćin koji je proletos kupio drva plaćao je od sedam do osam hiljada dinara, danas je ta cena značajno veća – kazao je za RINU Aleksandar Temelkovski, radnik na stovarištu ogreva u Ljubiću.

Cena i potražnja za ogrevnim drvetom zavise od kvaliteta građe. Najveće interesovanje vlada za cerovim i grabovim drvetom, zato što su ona kalorična i dobro drže vatru, dok je za bukovim drvetom potražnja manja.

– Od skoro ljudi su počeli da lože i bagremovo drvo čija je cena znatno manja u odnosu na ostale. Posao je izuzetno težak, a na cenu ove godine svakako je uticalo i poskupljenje goriva koje je neophodno za transport građe – istakao je Igor Prelić.

Iako prestonica Srbije prednjači u svemu pa tako i u visini cene svih energenata, mnogi Beograđani početkom leta pohrlili su upravo u Šumadiju bogatu šumom i otkupili ogromne količine, kako bi se obezbedili za predstojeću hladnu zimu.

Prodavci u šali kažu da će se i Beograđani ove zime grejati drvima koja nose oznaku „čačanska“. Stručnjaci se nadaju da će cena svih energenata u budućem periodu značajno opasti, preneo je B92.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!