“Dok Srbija ne promeni Ustav…”

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Enver Dugoli kaže da ne očekuje sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom sve dok ona ne promeni Ustav, jer Srbija Kosovo i dalje smatra delom svoje teritorije.

– Sve dok Srbija ne promeni Ustav, dok ima Kosovo u preambuli Ustava, ne očekuje se nikakav dogovor. Sporazum znači da se dve strane slažu i da se poznaju i da prihvataju realnost. Realnost je da nema povratka. Kosovo je suverena država, tu slobodu smo skupo platili – rekao je on.

Dugoli je naglasio da se o odluci o registarskim tablicama dosta razgovaralo sa međunarodnim partnerima jer vlada Kosova ne donosi ishitrene odluke.

– Da, definitivno se dosta razgovaralo sa SAD. Vlada Kosova analizira i proučava svoje odluke, raspravlja o njima, koordinira. I tako da kada odluka izađe u javno mnjenje, možete da se uverite da je o toj odluci unapred razgovarano i da je o njoj veoma diskutovano sa našim prijateljima i to argumentovano. Kada kažem da je to argument znači da su i SAD u prvoj rečenici svake izjave rekli da je Kosovo u pravu – dodao je on.

Dugoli dodaje da formiranje ZSO neće biti dozvoljeno jer narušava ustavni poredak Kosova.

– Imamo sreće da je Ustavni sud doneo odluku i tu odluku, mislim da niko nema pravo da osporava, a kamoli da joj se suprotstavlja. Srbija ne želi ZSO kao NVO, hoće Zajednicu koja ima izvršna ovlašćenja a to ne treba dozvoliti jer narušava ustavni poredak – rekao je on.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!