Dodiku kontrolni paket u Domu naroda BiH

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je tajnim glasanjem pet srpskih delegata za Dom naroda parlamentarne skupštine BiH. Od pet delegata koji čine Klub Srba u Domu naroda BiH, četiri su izabrana iz Dodikove stranke.  Takav ishod glasanja u republičkom parlamentu je Dodikovoj partiji obezbedio potpunu kontrolu u Domu naroda BiH.

Poslanici su na posebnoj sednici odlučili da će delegati u Domu naroda BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine RS Ilija Tamindžija je, podnoseći poslanicima izveštaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić, te da su glasali svi poslanici, to jest njih 82. Komisija za izbor i imenovanje Skupštine RS utvrđuje rezultate glasanja, a dodelu mandata vrši Centralna izborna komisija (CIK) BiH kojoj će biti poslat izveštaj o glasanju. Opozicija je imala primedbe zbog toga što je jedan listić proglašen nevažećim, a primedbe su imali i na glasanje Pokreta za državu, tvrdeći da nisu stali iza kandidata opozicije, čime su pomogli Dodiku da osvoji četiri mesta.

Umesto predviđenog kvadratića na nevažećem listiću je zaokružen naziv stranke. Prevlast koju je Dodik izborom četiri delegata ostvario i u Domu naroda BiH znači da nijedna odluka u Sarajevu ne može biti doneta bez saglasnosti te stranke, što onda tu partiju određuje kao nezaobilaznu u predstojećem formiranju vlasti u zajedničkim organima BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je Skupština RS potpuno demokratski završila svoj deo posla. Na pitanje kako će delovati u narednom periodu, Dodik je rekao da će se predstavnici RS ponašati konstruktivno, tamo gde to može pomoći.

„A tamo gde postoji dekonstrukcija, naravno da ćemo upotrebiti svoja prava odlučivanja onako kako mi mislimo da treba. Ako neko zaustavi sve projekte u RS, koji je već trebalo da budu realizovani, onda šta očekujete od nas i našeg ponašanja. Ova četiri delegata su garancija da RS može biti mirna četiri godine, niko joj ništa neće moći da nametne. To je dosta ugodna pozicija”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dom naroda BiH jedan je od dva doma Parlamentarne skupštine BiH čije je sedište u Sarajevu. Kad je reč o entitetskom vetu i zaštiti Republike Srpske u Predstavničkom domu parlamenta BiH postoji takozvani mehanizam entitetskog glasanja. To znači da od 14 poslanika (deo parlamenta koji po Ustavu BiH pripada Republici Srpskoj) njih pet mora da glasa za neku odluku da bi ona bila usvojena. S druge strane, u Domu naroda BiH, koji se stara o ugroženosti nacionalnog interesa – dovoljna su dva glasa srpskih delegata za donošenje neke odluke, tako da sve stranke nastoje da osvoje četiri delegatska mesta, od ukupno pet, jer time stiču kontrolu nad ovim domom.

Posebnu težinu i važnost Domu naroda BiH daje to što srpske delegate u tu instituciju imenuje direktno Narodna skupština Republike Srpske u Banjaluci i onda ih delegira na pozicije u Sarajevu. I u predstojećem mandatu, kao i u minule četiri godine, kontrolu ovog doma imaće Dodikova stranka. Time je postalo izvesno da će Dodikova koalicija na nivou BiH biti partner HDZ-u BiH i strankama „osmorke”, koje predstavljaju bošnjački korpus. Dom naroda BiH čini 15 delegata, od kojih su dve trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata – delegati iz Federacije BiH, a jedna trećina – pet Srba delegati iz Republike Srpske.

One thought on “Dodiku kontrolni paket u Domu naroda BiH

  1. Wow, incredible weblog format! How long have you ever been running a blog for?
    you make blogging glance easy. The entire look of your web site is great, as well as the content!

    You can see similar here najlepszy sklep

Comments are closed.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!