Đurić: Priština nema blanko podršku Vašingtona

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea u Beogradu bio dobar za odnose dveju zemalja.

Naveo je da je to bilo „popodne borbe za srpske interese“, dodavši da je Vučić detaljno izneo sve napade, teror i pritiske na kosovske Srbe i načine za rešenje krize.

Marko Đurić je za RTS kazao da je atmosfera na sastanku predsednika Srbije i specijalnog savetnika Stejt departmenta bila pozitivna.

Prema njegovim rečima, Vučićevo pitanje da li su od februara 2022. godine Srbi sa KiM izazvali neki incident ili doveli do neke krize naišlo je na odobravanje.

„Vučić je doživljen kao kredibilan sagovornik, jer u dijalogu Beograda i Prištine učestvuje 11 godina. Detaljno je izneo sve napade, teror i pritiske na kosovske Srbe i načine za rešenje krize“, naveo je Đurić.

Ocenio je da je ovo bio dobar dan za odnose dve žemlje. Pored KiM, razgovaralo se i unapređenju odnosa u svim sferama, borbi za investicije, razvoju energetskog sektora i drugim temama, rekao je Đurić.

Dodao je da u budućnosti očekuje više poseta srpskih zvaničnika Vašingtonu kao i privrednih delegacija.

On je naglasio i da se pozicija Srbije pažljivo sluša, navodeći da Priština nema blanko podršku Vašingtona.

Prema rečima Đurića, SAD više insistiraju na formiranju ZSO od evropskih zvaničnika.

Srbija nikoga ne ucenjuje, traži da se stanje vrati pre februara prošle godine kada je Kurtijev režim počeo da gradi nelegalne baze na severu KiM, da se neodložno počne sa formiranjem ZSO i da se uhapšeni Srbi puste na slobodu, naveo je ambasador Srbije u Vašingtonu.

„Sutra se vraćam u SAD sa listom zadataka čije će rešavanje unaprediti položaj Srbije u Vašingtonu. Nastavićemo da lobiramo za čitav niz inicijativa kako bismo pridobili veću podršku“, rekao je Đurić, prenosi Tanjug.

On je ukazao i na to da potez Prištine da ne poštuje Vašingtonski sporazum u delu koji se tiče uzdržavanja od promocije priznanja nezavisnosti u SAD vide kao ometanje dijaloga.

Sa druge strane, Đurić naglašava uspeh srpske diplomatije koji je, kako kaže, doveo do 19 povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova.

Iako neće promeniti svoj stav prema tom pitanju, Srbija u SAD ima partnera za građenje mira i stabilnosti, za racionalna rešenja i u borbi za privlačenje američkog kapitala koji je, kako je ocenio, preobrazio Mađarsku, Poljsku i Češku.

Ambasador Đurić je najavio i da u februaru dolazi još jedna američka privredna delegacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *