Divlja deponija uglja i ugljene prašine ispred Železare u Smederevu

Ovih dana raste divlja deponija uglja i ugljene prašine u selu Vranovo kod Smedereva, zbog koje stanovnici sela imaju otežano disanje i nelagodu u grlu.

Kako se pretpostavlja, u pitanju je rudnički otpad koji kamionima, u najvećem broju bez cerade, prevožen i ostavljan.

„Po nezvaničnim saznanjima koje imamo na osnovu razgovora sa zaposlenima na istovaru, na parceli nije obezbeđena nikakva zaštita u smislu zaštite životne sredine. Tu pored nalazi se i otpad šljake“, navode za N1 iz smedrevskog udruženja građana „Tvrđava“.

Meštani Vranova su poslali pokretu “Tvrđava” nekoliko snimaka i fotografija na kojima se vidi da se radi o praškastoj materiji i po njihovom svedočenju, vetar im nanosi ugljenu prašinu na kuće i useve, što im otežava disanje i izazova nelagodu u grlu.

Prema rečima Nikole Krstića iz „Tvrđave“, meštani Vranova su se obratili ekološkom inspektoru koji je najavio brzi izlazak na teren.

„Pokret Tvrđava poziva nadležne da momentalno reaguju i izmeste ugalj i ugljenu prašinu iz Vranova, a posebno apelujemo na gradonačelnika Smedereva Jovana Beča, koji živi u Vranovu na nekoliko stotina metara od ove deponije, da reaguje i zaštiti zdravlje svojih komšija”.

Divlja deponija se nalazi na nekadašnjoj parceli preduzeća „Dunav“ koja je sada u vlasništvu lokalnog preduzetnika.

Ovo nije prvi put da meštani ovog sela imaju problema sa štetnim posledicama otpada. Pre šest godina otpad je tu ostvaljla Železara. Kako je N1 tada saznao Vlade Srbije imala je ugovornu sa kineskim Hestilom prilikom o preuzimanja Železare Smederevo, da u roku od godinu dana iz pogona Železare iznese sav ranije nastali industrijski otpad.

Ovo je druga lokacija za ovu divlju deponiju nakon što je nedavno iseljena iz sela Zabrežje kod Obrenovca.

Tamo je ugalj dovožen baražama i skladišten na popularno kupalište Zabreški kej, ali je posle pobune lokalnih stanovnika deponija krajem jula, podnsono posle 20-ak dana uklonjena.

Ugalj prevozi kompanija Virom grupa iz Beograda koja je registrovana za “iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila”.

O tome kakav uticaj na život i zdravlje ljudi ima ukupno zagađenje u Smederevu govore zvanični podaci prema kojima je više od tri puta uvećan broj obolelih od maligniteta, sa 1.738 u 2011. godine na 6.866, zabelen u 2019. godini.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!