„Deep Impact“ i „Armageddon“ su nas pre 25 godina upozoravali na komete, a koji nam je ostao draži?

Zemlju je u maju 1998 godine mogla da uništi kometa i tek što smo preživeli ovo, još jedna kometa je ponovo išla ka našoj planeti, ali obe instance dešavale su se na velikom platnu, odnosno u filmovima.

To je jedan od najčuvenijih trenutaka u kojima su konkurentni bili filmovi skoro identične tematike, uz koje se mogu spomenuti još Dante’s Peak i Volcano (1997), Antz i A Bug’s Life (1998) i The Illusionist i The Prestige (2006).

Može se reći da je Armageddon ostavio veći trag na pop kulturu od svog konkurenta, jer je imao bombastičnije efekte i dramatične trenutke, ali tu su i neizbežni sladunjavi dijalozi.

To ne znači da Deep Impact nije dobro prošao, on je takođe zaradio poštenu cifru i iskreno gledano, realniji je i pažljivije pisan, odnosno mnogo više je poštovao zakone nauke i same naučnike.

Zašto je onda Armaggedon više ostao u pamćenju? Možda zbog same ludosti i bezobrazluka premise koja kaže da je lakše naučiti stručnjake za bušenje nafte da budu astronauti i probuše asteroid nego, npr, naučiti astronaute kako da iskoriste posebne alate.

Treba imati u vidu da je ovo takođe bilo 90-ih, kada su svi filmovi u kojima je glumio Brus Vilis skoro pa zahtevali da ih gledate u bioskopu, pa je tako i ovo ostvarenje Majkla Beja mnoge primamilo u rashlađene sale.

Tu je i daleko upečatljiviji saundtrek u kome se nalaze mnogi hitovi, nasuprot orkestralnim kompozicijama u filmu Deep Impact, koje treba da još više naglase ljudske priče.

Odgovor na pitanje koji film je bolji je isključivo subjektivan, a mi vam preporučujemo da pogledate oba u čast četvrt veka i prosudite sami.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!