Dačić: Čeka nas težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu

Spoljnopolitički kurs Srbije na meti je pritisaka svih svetskih sila otkako je počeo rat u Ukrajini. Koji su izazovi pred državom, kakvi će biti odgovori Beograda na uslovljavanja i ucene?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je govorio da se čovek bori da ostvari ono što je projektovao kao cilj, nekome funkcija ništa ne može da donese, a nekom i neke funkcije koje nisu toliko važne donesu prostora za političko delovanje.

„Meni je ova funkcija kao da sam se vratio kući, sve ljude poznajem koji rade u Ministarstvu spoljnik poslova. Sada nema mnogo razlike između spoljne i unutrašnje politike, svaka spoljna tema je i unutrašnja“, istakao je Dačić.

Govoreći o tablicama i potezima Prištine, Dačić kaže da je sve pitanje koliko je neko sa Zapada rešen da to što verbalno zapreti i sankcioniše.

„Priština ne oseća strah zato nema napretka u dijalogu, time se otvaraju vrata za jednostrane korake. Ovo sa tablicama je samo jedna od jednostranih odluka – proglasili su jednostrano nezavisnost, formirali vojsku jednostrano, ne primenjuju Briselski sporazum jednostrano“, podseća šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, oni žele da idu logikom, ako ova mera prođe onda bi to značilo da su Srbi priznali mere nezavisne države, to su sve stvari koje Priština radi već deset godina, njima sada i tablice smetaju.

Još jedan izazov je pred Beogradom narednih dana, kada je reč o južnoj pokrajini. Irska bi mogla da pokrene proceduru za prijem Kosova u Savet Evrope. Za prijem je potrebna dvotrećinska većina i za Beograd je situacija nepovoljna.

Dačić je juče razgovarao sa ambasadorkom Srbije u SE Aleksandrom Đurović.

„Mi najlošije stojimo u Evropi kada je reč o državama koje podržavaju nezavisnost Kosova, moguće je da dođe do izglasavanja ove odluke. Procedura je dosta komplikovana, i ta procedura nije otpočela. Predsedavajući ima pravo da pokrene određena pitanja, Irska je predsedavajuća još ove nedelje. Naš cilj je da se to ne pokreće. Nikada se o prijemu nije donosila odluka preglasavanjem, ovo bi bio taj slučaj“, objasnio je Dačić.

Ističe da se Srbija neće predati i da će se boriti do kraja i upitao je šta bi se desilo kada bi drugi regioni u Evropi podneli zahtev za prijem u Savet Evrope.

U ovom trenutku manje od 90 država priznaje nezavisnost Kosova

„Kad podvučete crtu brojke nam ne idu na ruku u Evropi, ali nam idu na ruku u svetu. Neke od zemalja ne znaju kakav im je stav o ovom pitanju. Od 193 države u svetu, 83 glasa je najviše na šta Kosovo može da računa, a njima je u UN potrebno 97“, kaže Dačić, ali i dodaje da ovo suštinski neće rešiti problem.

Napomenuo je da je Vučiću poručeno da oni ne mogu da nas preglasaju u UN, ali da se mi sami složimo da Kosovo uđe u tu organizaciju.

„Ovde se ne traga za političkim rešenjem, ovde se traga samo kako će Srbija da proguta. Jedna je tema kada pričamo o teritorijalnom integritetu u svetu, a drugo kada moramo sve da gledamo kroz naš teritorijalni integritet“, rekao je šef diplomatije.

Ministar kaže da su u prethodnom periodu SNS i SPS gradili političku stabilnost u Srbiji i istakao da se uvek mora voditi računa o interesima Srbije.

„Moramo da imamo težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu. Vlada vodi politiku i unutrašnju i spoljnu“, istakao je Dačić.

Govoreći o eventualnom uvođenju sankcija Moskvi, kaže da to mora da ima predpitanje da li će Zapad pružiti ruku Srbiji za poštovanje njenog teritorijalnog integriteta.

„Šta ako RS traži prijem u Savet Evrope. Svi se složimo oko Ukrajine. Uvedite sankcije Rusiji, a onda mi ćemo primiti Kosovo u SE, kakva je ta poruka, ona nije adekvatna“, istakao je Dačić i kaže da je više puta postavio pitanje šta nam nudite, šta je politički paket koji nam nudite.

Podsetio je da je predsednik Vučić rekao da nam nisu dali šansu da diskutujemo o političkom rešenju, samo je pitanje kako da se „Srbija anestezira da lakše proguta nezavisnost“.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!