Da li je realna otkupna cena mleka od 80 dinara

Na podužoj listi zahteva proizvođača mleka u Srbiji, koji najavljuju proteste ukoliko im se oni ne ispune, nalazi se i predlog da minimalna otkupna cena mleka bude 80 dinara po litru. Uz ograničavanje uvoza, povećanje državnih premija sa 10 na 20 dinara, duže ugovore o zakupu zemljišta za stočare čini se da je ovaj zahtev najteže ostvariv. Zato jer poslednju reč imaju velike mlekare čija je politika snižavanja cene sirovine i dovela proizvođače u ovakav položaj. Industrija je već najavila snižavanje trenutnih cena, kako je „Politika” već pisala za oko 12 dinara do kraja marta.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) trenutna prosečna otkupna cena je između 60 do 65 dinara, plus premija od 10 dinara po litru. Koliko je realno da bi situacija mogla da se preokrene u korist poljoprivrednih proizvođača?

– Posle dugog niza godina kada su farmeri gubili došlo je vreme da i oni zarade ali treba napraviti model koji bi odgovarao svim stranama. Stočari navode da je cena mleka od 80 dinara dobra. Svako gazdinstvo ima svoju proizvodnu cenu. Pitanje je koliko su veliki sistemi spremni da plate tako skupu sirovinu ili će jednostavno prestati da prerađuju mleko – naglašava za „Politiku” Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije. Dodaje da mleka ima.

– Kao što vidite postoje trgovinski lanci koji su istakli narandžaste nalepnice da je na akcijskoj prodaji jer mu ubrzo ističe rok – kaže naš sagovornik. Zbog čega se onda mleko uvozi?

Navodi da su verovatno bili takvi trgovinski aranžmani. Taj uvoz mleka, kada je došlo do privremene nestašice, morao je da se ugovori na određeni period, frekvenciju, cenu, rokove isporuke…

– Mislim da će uvoz početi da se smanjuje jer je sada period godine kada krave daju više mleka. Ali treba razmišljati šta će biti krajem 2023 – upozorava Budimović. Niko ne priča o ceni mleka i mlečnih proizvoda u trgovinama. Hajde da „odmotamo” cenu tih proizvoda unazad, do sirovog mleka. Imamo jogurt u trgovinama od 150 do 190 dinara. Nemoguće je da 40 dinara može da bude razlika.

U Srbiji, prema njegovim rečima, ne postoji velika godišnja oscilacija u proizvodnji sirovog mleka u poslednjih desetak godina. Iako je zabeležen pad grla, proizvodnja je u intervalu od 1,4 do 1,5 milijardi litara godišnje što je, napominje, dovoljno za domaće potrebe. Od toga se otkupi oko 800 miliona litara, a ostalo se proda na zelenim pijacama ili završi u proizvodnji sira, kajmaka…

– Povećana je proizvodnja po grlu, ali i to ima kraj. Ako se nastavi s ovim trendom neće moći baš sve da se kompenzuje povećanjem proizvodnje. Takođe je bitno reći da je proizvodnja mleka u direktnoj vezi s proizvodnjom junećeg mesa. Ako nema krava neće biti ni mesa. Biće, ali će kilogram koštati 1.200 dinara, kao što jeste – naglašava Budimović.

PKS uputila inicijativu da se dozvoli izvoz mleka i putera

Privredna komora Srbije uputila je inicijativu da se dozvoli izvoz mleka iz Srbije. Zabrana izvoza inače istekla je 31. januara.

– Uputili smo ovu inicijativu da se ukine zabrana izvoza mleka i putera. Koliko će to doprineti rešavanju situacije na tržištu videćemo. Ali relaksirajuće bi bilo da takva zabrana više ne postoji – rekao je za „Politiku”, Nenad Budimović.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!