Cena srpske maline zavisi od ukrajinske

Naredna sezona biće jedna od najtežih za proizvođače malina, ali i za sve ostale u lancu otkupa i distribucije ovog voća.

Iako se ranijih godina u ovo vreme već znala približna otkupna cena, zbog nagomilanih dugova u ovom sektoru, sada je sve na nivou spekulacija. Jedna od njih je i da cena malina neće preći 150 dinara po kilogramu. Nezvanično se još može čuti i da osiguravajuće kuće predviđaju da će ona biti od 270 do 300 dinara. Prema onome što smo nezvanično saznali od otkupljivača – istina bi, za sada, mogla da bude negde na sredini.

Situacija na tržištu je toliko složena da se niko ne usuđuje da prognozira šta će se dalje dešavati. Sagovornik „Politike” dobro upućen u dešavanja u ovom sektoru kaže da je jedino sigurno to da u Srbiji trenutno nema hladnjače bez manjih ili većih zaliha ovog voća. Prema njegovim mišljenju, u novu berbu bi se moglo ući sa najmanje 25.000 tona maline iz prethodne sezone. Kada je reč o ceni, ona će najpre zavisiti od toga koliko su inostrani kupci spremni da plate.

– Dva dana bio sam sa stranim kupcima i čuo šta govore, ali i to treba uzeti s rezervom. Oni se oslanjaju na cenu ukrajinskog griza (zamrznuta malina samlevena na pojedinačne delove) i očekuju da njegova cena bude 1,5 do 1,8 evra po kilogramu. I za sada nisu spremni da plate srpsku malinu više od ukrajinske. Ali ima i kupaca koji insistiraju na našem vilametu – objašnjava naš sagovornik.

Naglašava da će biti dobro ako hladnjačari uspeju da plate malinu 250 dinara, uz veliki rizik po kojoj ceni će je dalje prodati. Smatra ipak da je u ovom trenutku teško predvideti tačnu cenu. To uvek zavisi i od klimatskih uslova u sezoni i od kvaliteta voća. Ako kvalitet bude loš, otkupna cena mogla bi da bude i ispod 200 dinara.

Navodi da je proizvodnja razuđena i da ne možemo da znamo koliko je rodilo dok ne dobijemo informacije iz carine koliko je maline izvezeno. Prostora za skladištenje ima, dodaje, to nije problem. Problem je ko će da plati tu razliku, jer će ova malina koja je ostala na zalihama očigledno biti prodata po znatno nižoj ceni.

– Svakako ne bih ulazio u katastrofalne prognoze o budućnosti malinarstva. Ovo je trenutno stanje. Situacija je takva da Ukrajina proizvodi 30.000 do 40.000 tona ovog voća i malina u otkupu će im biti jedan evro. Oni su u ratu i samo gledaju kako da prodaju – naglašava naš sagovornik.

Stručnjaci su ranije rekli za naš list da su pripremni radovi u malinjacima bili veoma niskog intenziteta u odnosu na ranije godine i da će se sva ova dešavanja sigurno odraziti na pad prinosa. Da se ne nadaju zaradama kao poslednjih nekoliko godina malinare su još u februaru upozorili neki od hladnjačara iz Arilja. Upravo je prošlogodišnja nerealno visoka cena napravila haos na tržištu. Dobronameran savet hladnjačara bio je da se obradi onoliko koliko može porodično da se obere, jer svi oni koji budu imali veće površine rizikuju da zbog lošije cene u otkupu neće moći da pokriju troškove.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!