Brnabić: Za Srbiju je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je juče sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu, kao i nastavku angažmana UNMIK na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je rekla da Srbija u kontinuitetu pruža doprinos svetskom miru, bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava učešćem u multinacionalnim operacijama UN i EU, saopštila je vladina pres služba.

Premijerka je istakla da je za Srbiju UN najznačajnija međunarodna organizacija i da se oslanjamo na njen uticaj u pogledu očuvanja izvornih vrednosti Povelje, a naročito dela o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Za Srbiju je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Premijerka Brnabić je na sastanku u Vladi Srbije rekla da su važne blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine i u prilog tome navela niz primera o incidenatima koji povećavaju napetosti.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je neophodno da Priština ispuni sve preuzete obaveze još iz Briselskog sporazuma.

Lakroa je pohvalno govorio o doprinosu Srbije svetskom miru u bezbednosti učešćem u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN koje neretko, kako je ocenio, podrazumevaju i postojanje neposredne opasnosti.

Šefica Misije UNMIK Karolin Zijade saglasna je da su brojni izazovi pred UNMIK, kao i da podržava nastavak razgovora u Briselu, a kako bi se se postigao konstruktivni napredak, prenosi Tanjug.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!