Britanski izaslanik za Zapadni Balkan danas u Beogradu

Specijalni izaslanik britanske vlade za Zapadni Balkan Stjuart Pič dolazi danas u posetu Beogradu, gde će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Pič će se odvojeno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Očekuje se da će teme razgovora biti situacija na Zapadnom Balkanu, s akcentom na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, i bilateralna saradnja.

On u Beograd dolazi 12 dana posle posete Kosovu, gde je sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani razgovarao o izazovima na Zapadnom Balkanu i uticaju Rusije, između ostalog. Pič je jedan od brojnih predstavnika moćnih država koji u januaru borave u Beogradu i Prištini.

Prošle nedelje je Prištinu i Beograd posetio savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, sa kojim je bio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Eskobar, kako je javio Radio Slobodna Evropa pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, krajem nedelje ponovo dolazi u Prištinu i Beograd, ali ovaj put sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Cilj posete Lajčaka i Eskobara je priprema za narednu rundu dijaloga na najvišem nivou u Briselu, odnosno sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Očekuje se da Beograd i Prištinu uskoro posete i specijalni izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner, ali za sada nije poznato da li će doći zajedno sa Lajčakom i Eskobarom.

Bon i Pletner, savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca, u septembru 2022. su dostavili Vučiću i Kurtiju takozvani francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa, koji je u međuvremenu EU usvojila.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!