“Brisel to može uraditi mimo Srbije…”

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je juče da Evropska unija može mimo Srbije da donese odluku da sporazum iz Ohrida bude deo poglavlja 35 i istakao da očekuje da će to biti urađeno sa ciljem da se Beogradu što više smanji manevarski prostor u nekim novim pregovorima.

“Nije problem u tome šta se pregovara i šta će biti potpisano, nego koje su garancije da će to što bude potpisano zaista biti sprovedeno, odnosno da nemamo situaciju da se potpisuju neki sporazumi, a da se oni ne sprovode”, istakao je Rakić za Tanjug.

Rakić kaže da bi Srbiji bio otežan pregovarački put ka članstvu u EU, ukoliko bi ohridski sporazum postao deo poglavlja 35, ali dodaje da je Srbija navikla da iz Brisela ne dobija mnogo optimizma i podrške i da ne treba da se obazire na nove prepreke na putu ka EU.

“Sve promene i reforme koje su navodno potrebne da bi se postala članica EU, Srbiji su potrebne zbog nje same, da bi Srbija bila bolja, kvalitetnija i uspešnija država”, poručio je on.

Rakić smatra da zahtevi Srba na KiM za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM neće biti prihvaćeni zato što će, kako je naveo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izmisliti nove uslove koji treba prethodno da budu ispunjeni.

“Videćemo kakva će biti reakcija EU na sve to, pretpostavljam da će biti mlaka, da će biti verbalna i da nećemo skoro biti svedoci izbora na severu KiM”, ocenio je Rakić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!