Borba protiv sive ekonomije biće još agresivnija

Siva ekonomija je neprijatelj sa kojim ćemo se nositi i kada je iskorenimo imaćemo lepšu i uređeniju Srbiju za našu decu, poručio je juče potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali na otvaranju Nacionalne konferencije „Bolji način”. Mali je rekao, na skupu pod sloganom „Digitalizacija kao izlaz iz sive ekonomije”, da je borba protiv ove pošasti jedan od stubova aktivnosti Vlade Srbije. Naveo je da je od 2015. više od 70 odsto akcija, planova i aktivnosti po tom pitanju ispunjeno. U periodu od 2017. do 2021. godine, prema istraživanju Naleda, smanjeno je učešće sive ekonomije za tri odsto, na 11,7 procenata, kazao je Mali, prenosi Tanjug.

Najavio je još jaču borbu države protiv sive ekonomije, jer svaki dinar koji se uvede u legalne tokove doprinosi rastu ekonomije. Naglasio je da su važne dalje reforme carine, te povezivanje Poreske uprave sa carinom, kao i uvođenje e-akciza i e-otpremnica, te istakao kao ključno korišćenje digitalizacije. Govoreći o tek usvojenom programu borbe protiv sive ekonomije do 2025. godine rekao je da će biti nastavljena ulaganja u tržišnu inspekciju, i dalje rasterećenje zarada. Viceguvernerka NBS Dragana Stanić naglasila je rezultate centralne banke na razvoju bezgotovinskog plaćanja i edukaciju na tom polju.

Navela je značaj suzbijanje sive ekonomije kroz zdrav način razvoja bezgotovinskog sektora, te činjenja da takva plaćanja budu pristupačnija. Kao poslednji dobar primer napomenula je da je omogućeno davaocima smeštaja da mogu da prime bezgotovinske uplate.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!