Biblija panka

Knjiga Legsa Meknila i Džilijan Mekejn „Please Kill Me”, necenzurisana usmena istorija panka, u izdanju Maskoma, može se naći u domaćim knjižarama.

Ova „biblija panka”, autentična je, neumoljiva, šokantna, drska, neretko kontradiktorna, beskrajno duhovita i sirova baš kao i muzika o kojoj govori. Ovaj kultni naslov bez pardona, realistično i živopisno, iznosi na videlo svu slavu i sav „prljav veš” pankerske epohe i otkriva kako je jedna marginalizovana društvena grupa dovela do korenitih promena u svom okruženju, ali i u celom svetu.

Slobodan Nešović, prevodilac knjige, povodom rada na ovom jedinstvenom izdanju ističe: „Knjigu ’Please Kill Me’ preporučio mi je sada pokojni osnivač `Sire Records` Simor Stajn, koji je bio u samom epicentru događaja i pojavljuje se u knjizi na mnogo mesta. Rekao mi je da je to najvažnija knjiga o andergraund kulturi i razvoju panka koja je ikada napisana. Bio je u pravu! S obzirom na to da je reč o specifičnom načinu pripovedanja, usmenoj istoriji, druženje sa herojima popularne muzike, iz njegovog zlatnog perioda, u prvom licu je fantastično iskustvo. Dok sam radio na knjizi imao sam veoma intenzivan osećaj da sam prisutan na licu mesta i da proživljavam sve te čudnovate situacije. Mislim da je to maksimum koji jedna knjiga ovog tipa može da pruži.”

Bez namere da menja istoriju i potrebe da glorifikuje pank kao muzički pravac, ova knjiga pruža najintimniji literarni uvid u sjaj i bedu izgubljene generacije. I nije stvar samo u tome što je „pripovedaju” legende kao što su Lu Rid, Endi Vorhol, Džon Kejl, Morisi, Igi Pop, Ramonsi, Dankan Hana, Blondi… Stvar je (možda čak i više) u samom narativnom metodu koji knjizi daje neverovatnu ubedljivost i kvalitet autentičnog istorijskog svedočanstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!