ANA BRNABIĆ: „Vučića poštuju u Briselu zato što znaju da kada on nešto kaže da će to tako biti“

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su za Srbiju sada najvažniji stabilnost i jedinstvo, jer je pored pitanja KiM,očekuje teška zima.

Ona je gostujuću na Televiziji „Hepi“, kazala da Srbija treba da bude zemlja u kojoj će se ljudi osećati sigurno.

Brnabić je govoreći o KiM rekla da su njene dve poruke posle posete pokrajini bile da je važno da se održe mir i stabilnost, ali i da postoje „crvene linije“ preko kojih je nemoguće ići.

– Te linije su bezbednost na KiM i mi nećemo dozvoliti nove oluje i progone. Kao što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić mir i stabilnost skoro po svaku cenu. Nadam se da to razumeju i naši evropski partneri – rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija čini sve da se dođe do mira i stabilnosti, ali da u tom procesu postoji i druga strana.

– Nažalost, nestabinost je i dalje prisutna, kao i rizik od sukoba, jer Srbi na KiM trpe stalo maltretiranje Prištine koja krši kontinuirano Brisleski sporazum. Osim sto nije formirana ZSO oni ga krše i na druge načine. Posebno kršenje smo videli kada patroliraju jezerom Gazivode i uzurpiraju srpsku imovinu – kazala je premijeka Srbije u tehničkom mandatu.

Ona je dodala da to da Priština krši i ne primenjuje Briseslski sporazum prihvataju i priznaju svi u EU, ali ne čine ništa da Priština počne da ga primenjuje.

Brnabić je ponovila da predsednik Srbije i Vlada Srbije čine sve kako bi Srbima na KiM obezbedili sigurnost i opsatnak uključujući i ulaganja koja su najveća do sada.

Ona je dodala da je jasno da i Brisel i Priština računaju na strpljenje i toleranciju Beograda, posmatrajući to kroz sve šta je Srbija uradila od 2014. do danas što se pre svega odnosi na ekonomski napredak.

Brnabić je ocenila da Brisel i Priština računaju na to da Srbija neće učinisti nista da ugrozi mir i stabilnost, jer neće dopustiti da ugrozi sve to što je učinjeno, pre svega ekonomski napredak koji je napravljen.

Ocenila je da je konferencija predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost „bila jedna od najmudrijih ikada na kojoj je pričao koliki je pritisak na nas da se zatvori tema Kosova i Metohije “

– Predsednik je dao najbolji primer : na sednici Generalne skupštine UN kada svi budu izašli i pričali o važnosti zaštite teritorije Ukrajihne, on će da počne da prica o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije. Svi će želeti da ga skrate zato im je važno da zatvorimo to pitanje – kazala je Brnabić.

Brnabić je kazala da Srbija „sve visee poštaje poprište sukoba između istoka i zapada“.

– Teško je kada vodite nezavisnu samostalnu politiku na čemu instira i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nezavisna i samostalna politika je danas najksuplja i najvrednija stvar koju je najteže imati. Mnogi veći i bogatiji od nas sebi ne mogu da priušte da vode tu politiku – navela je ona.

Ona je ocenila da Srbija u odnosu na druge evropske zemlje oseća manje posledice ekonomske krize, nestašice hrane, ali i inflacije.

– Trudimo se da imamo hrane, da privreda bude konkurentnija držimo nisku cenu električne energije i gasa. Svakodnevno imamo milion problema, svi pokušavaju da nas destabilizuju – navela je Brnabić.

Ona je dodala da su veoma značajne diplomatske aktivnosti koje Srbija vodi uključujući posetu zvaničnika iz Turske, Mađarske, Slovenije, kao i posetu predsdnika Srbije UAE gde je potpisan niz sporazuma i dobijen važan kredit od milijardu dolara koji je bitan za dalju stabilnost Srbije.

Ona je ukazala i na značaj Samita na Brionima za saradnju zemalja učesnica.

Mandatarka za sastav nove vlade je apelovala da je važno da se u Srbiji da se ne delimo, da pokažemo odgovorost prema državi.

– To da se delimo ide na ruku svima drugima osim nama. Ukoliko uspemo da stavimo razlike po strani i sačuvamo nacionalno jedinstvo i solidarnost, da se ne sporimo međusobno oko bilo kakavih razlika, uspećemo da pokažemo, u teškim vremenima, da Srbija jeste država koja može da sačuva stabilnost da sačuva radna mesta, nastavi sa kapitalnim investicijama – kazala je Brnabić.

Ona je dodala da je predsednik Vučić tu da štiti srpske interese, a ne da „ide niz dalku nekom u Briselu“.

– Takav kakav je im ide na živce u Briselu, ali ga više poštuju nego bilo koga drugog na svetu. Zato što znaju da kada on nešto kaže da će to tako biti – rekla je Brnabić.

Ona je podvukla da su Srbiji više nego ikada potrebno jedinstvo i solidarnost i da se zato govorilo o Srpskom bloku u kome bi bili svi oni koji su svesni trenutka i vremena u kome se nalazimo, a koji uključuje ne samo ekonomsku, nego i finansijsku i političku tešku zimu koja dolazi.

Brnabić je govoreći o Evroprajdu kazala da je tome posvećeno previše vremena i da je bolje bilo da smo se svi bavili nekim važnijim temama.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!