Američki milioner: Problemi sa bankarskim sistemom tek su počeli…

Problemi u našem bankarskom sistemu nisu završeni, tek su počeli, napisao je Dejvid Saks, američki preduzetnik i milioner, povodom zatvaranja tri velike banke u SAD.

Saks, koji je osnivač društvene mreže „Jamer“ (prodate „Majkrosoftu“ za 1,2 milijarde dolara) i suosnivač investicionog fonda „Kraft venčures“, teškog oko dve milijarde dolara, navodi da „bar imamo neko vreme da se pozabavimo time“.

Saks je dodao i da polovične mere neće zaustaviti bankarsku krizu i da u „bankarskom sistemu postoje dublji problemi, a sada je vreme da budu rešeni“.

On je podelio i grafikon nerealizovanih dobitaka/gubitaka u investicione hartije od vrednosti, na kojima se vidi drastičan negativan saldo u poslednje dve godine, kao i saopštenje Federalne korporacije za osiguranje depozita koja izražava zabrinutost zbog toga. Inače, brojni stručnjaci smatraju da je problem u bankarskom sektoru SAD izazvan upravo investiranjem u hartije od vrednosti.

On je pozdravio namere federalnih regulatora u vezi sa zatvorenom Bankom Silikonske doline i navode da šteta nastala zbog tog zatvaranja neće biti plaćena novcem poreskih obveznika.

Saksovo ime često se ubraja u tzv. „Pej pal mafiju“, grupu osnivača i visokih funkcionera tog servisa sa početka njenog rada, koji su kasnije osnovali nekoliko veoma značajnih tehnoloških kompanija, a među kojima su i Ilon Mask, Piter Til, Maks Levčin, Džaved Karim…

Tri velike banke zatvorene su u SAD u proteklih nekoliko dana zbog, kako se smatra, bankarske panike, odnosno ubrzanog povlačenja novca deponenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *