Studenti osnovnih i doktorskih studija sa Katedre za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta sa prestižnih takmičenja u Solunu i Riminiju prethodnih dana doneli su čak sedam medalja, a studentkinja i profesor koji su bili deo tima Kulinarske federacije Srbije kvalifikovali su se i za Svetski kup u Singapuru 2024.
Kako za naš list pojašnjava jedna od mentorki tima iz Soluna doc. dr Maja Banjac, sa pomenutog departmana PMF-a, nastavnik veština Goran Radivojević i studentkinja Saveta Bikić, plasmanom za Svetski kup, koji su izborili na Global Chef Challenge u Riminiju, ispisali su istoriju srpske gastronomije na svetskoj kulinarskoj sceni jer su prvi pedstavnici Srbije na ovako značajnom svetskom skupu. Oni su jedini iz naše federacije ostvarili plasman za Singapur na najznačajnijem međunarodnom takmičenju posle Kulinarske olimpijade i Svetskog kupa. Branili su boje srpske zastave u kategoriji vegan i osvojili srebrnu medalju, ali su se sa njom plasirali na Svetski kup, jer su u stvari bili prvi i imali najviše bodova, budući da ove godine nije ni dodeljeno zlato, zbog visokih kriterijuma takmičenja.
Bikićeva pojašnjava da je bilo više grupa u našoj federaciji zaduženih za određene vrste jela, a da su ona i profesor Radivojević pravili veganske zalogaje. Prvo mesto im je doneo obrok koji se sastojao od potaža pravljenog od bundeve, donete iz Srbije, i pločica od semena golice, upotpunjen glavnim jelom koje je na tanjiru imalo kuvanu šargarepu iz Begeča kod Novog Sada, koja nije previše slatka, i sarmice od zelja punjene celerom i poređane po redu našeg domaćeg povrća.
Posle dva meseca intenzivnog treniranja u laboratoriji PMF-a, sa mentorima Goranom Radivojevićem, doc. dr Majom Banjac i dr Bojanom Kalenjuk Pivarski četvoročlana studentska ekipa PMF-a je sa Međunarodnog kulinarskog takmičenja južne Evrope u Solunu donela u Srbiju jednu zlatnu, dve srebrne i tri bronzane medalje. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Svetske kulinarske asocijacije i Nacionalnog udruženja kuvara iz Grčke. Najuspešnija je bila Milana Čugalj, studentkinja četvrte godine gastronomije, koja je postala šampionka u kategoriji restoranski desert. Kako kaže, kao i ostale kolege pripremala je poslasticu od namirnica s našeg podneblja koje su uz pomoć modernih tehnika vakuumirali i pripremili da ostanu sveže za takmičenje. Njen desert je napravljen od srpske šljivovice, čokolade i takozvanog jestivog zlata, uz koji su kao dodaci servirane domaće sveže šljive u kombinaciji sa nanom i orasi sa čokoladom.
– To je više segmenata deserta koji su se nalazili na istom tanjiru jer se na ovakvim takmičenjima ne pravi jedan kolač već kombinacija nekoliko slatkiša. Naša ekipa sa PMF-a uvek na takmičenjima nastoji da afirmiše lokalne proizvode i promoviše srpsko gastronomsko podneblje. Sudije koje su ocenjivale moje studente imaju licencu Svetske kulinarske asocijacije i 50 bodova dodeljuju za ukus namirnica, a drugih 50 za način rada takmičara i poštovanje standarda zdravstvene bezbednosti – pojasnila je mentorka Maja Banjac.
Inače šampionka Milana Čugalj osvojila je i bronzu u kategoriji jelo od peradi, gde je pripremila pileći file sa čipsom od belog luka i konfitiranim ivanjičkim krompirom, serviranim uz ajvar koji je od srpskih paprika pravila u Solunu.
Srebrnu medalju u kategoriji restoranski desert dobio je Velibor Ivanović, a napravio ga je, kaže, od pločica od badema i servirao uz šljive, domaći kavijar iz Srbije, dok mu je glavna baza na tanjiru bio pirinač kuvan u punomasnom mleku, preliven sosom od bosiljka. Srebro u kategoriji jelo od peradi osvojio je peemefovac Stefan Šmugović, koji je pred žiri u Solunu izneo punjenu piletinu urolovanu u slaninu od mangulice, na podlozi od ljutog sosa, napravljenog od tucane paprike iz Srbije. Studentkinja Milica Petrušić osvojila je dve bronzane medalje. Prvu, u kategoriji jelo od peradi, dobila je za mariniranu piletinu na podlozi od graška, u kombinaciji sa mentom i čipsom od pileće kožice. Drugu bronzu dobila je za jelo od testenine, gde je pastu sama napravila i bojila sokom od cvekle i šargarepe iz Begeča i aktivnim ugljem. Punila ju je fruškogorskim mladim sirom i sušenom smokvom i uz nju dodala fruškogorske pečurke u kombinaciji sa puter sosom i čipsom od lokalne pršute.
Podršku za odlazak ovih timova na takmičenje dali su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Departman za geografiju turizam i hotelijerstvo i Prirodno-matematički fakultet.
Maja Banjac naglašava da su sadašnji rezultati samo korak ka izazovima koji ih čekaju i da ove medalje postavljaju pred njih ozbiljne profesionalne zadatke radi unapređenja obrazovanja, srpske gastronomije i očuvanja struke.
– Pred nama je akreditacija novih studijskih programa za obrazovanje ugostiteljskog kadra, pa očekujemo da će biti i novih medalja. Odlazak u Singapur mnogo će doprineti promociji srpske gastronomije i kuvara – istakla je prof. Banjac.