Toplički ratari zadovoljni prinosima pšenice

Ovih dana zahuktava se žetva pšenice na brdsko – planinskom području Topličkog okruga, gde će ovaj važan posao u poljoprivredi, potrajati do kraja jula. Ratari su uglavnom zadovoljni prinosom žitarica, koje se na pojedinim parcelama kreću i do 6 tona po hektaru, što je iznad proseka za ovo podneblje.

U ataru sela Donje Rečice, podno Jastrepca, krenula je žetva pšenice. Na parceli Mirka Lazića, od nekoliko hektara, koja je ujedno i ogledno polje Poljoprivredne stručne službe, očekuju se odlični prinosi, čak i znatno iznad proseka za toplički kraj.

“Očekujemo 5-6 tona po hektaru, nadamo se da je tako, videćemo sad kad budemo to završili”, kaže Mirko Lazić iz Prokuplja i na pitanje da li su to solidni prinosi za toplički kraj i za Prokuplje dodaje: „Za ovo vreme, nikad bolje nije ni bilo.”

U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kuršumliji potvrđuju da su ove godine vremenske prilike uglavnom išle na ruku ratarima i da su na onim parcelama, na kojima su ispoštovane preporučene agrotehničke mere, prinosi odlični.

“Vrša, takoreći počinje ovih dana, negde je počela, negde traje. Očekivanja, za sad su izvanredna, žito se nalazi u dobrom stanju, prinosi će da budu sigurno pet, šest do sedam hiljada kila po hektaru, što je sasvim zadovoljavajuće za ove naše krajeve i uslove”, kaže Savo Došović, savetodavac PSSS u Kuršumliji.

Većina ratara u Toplici žitarice proizvodi uglavnom za sopstvene potrebe. Trenutna cena od 20 do 22 dinara, prema njihovoj tvrdnji, jedva da pokriva troškove proizvodnje, zbog čega se eventualni tržišni viškovi uglavnom skaladište, u iščekivanju više cene.

“Ovo žito ide na čuvanje, videće i sam šta će, uglavnom nisu zadovoljni”, navodi Savo Došović, savetodavac PSSS u Kuršumliji.

“Cena je slaba, nikakva cena i onda, očekujemo neku bolju cenu, videćemo šta će dalje da bude”, kaže Mirko Lazić iz Prokuplja.

Poljoprivrednicima u Toplici, uskoro će biti dostupne i informacije o prinosima vodećih sorti pšenice, ječma i trtikala, na oglednom polju u Donjoj Rečici, što će im značajno pomoći u odabiru sortimenta za predstojeću jesenju setvu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!