Tone suvih šljiva u magacinima

U srećnim godinama, proizvođači suvih šljiva na teritoriji opštine Blace, već bi na svojim računima imali novac od prodaje i razmišljali o novoj proizvodnoj sezoni. Nažalost, ovih dana potpuno drugačija slika. Magacini su uglavnom puni, a proizvođači zabrinuti zbog niske cene na tržištu, ali i neočekivano male tražnje, koja ne obećava bolje dane.

Puni magacini suvih šljiva iz ovogodišnje proizvodnje, čekaju kupce. Poslednjih meseci, uglavnom se prodaju one iz prošle godine, ali po ceni koja, prema rečima proizvođača, ne obezbeđuje ni dinar zarade.

O tome govori i Dragi Jezdić, voćar iz Kaševara kod Blaca: „U minusu su proizvođači jer vidim da neki tu, moje kolege, koje su prodale prošlogodišnju šljivu, prodale su po ceni od 96 dinara. Sirova je koštala 35, što znači da oni nikako ne mogu da se uklope“.

Deo ovogodišnje proizvodnje Dragi Jezdić uspeo je da proda kupcima iz Bugarske, dok veći deo čeka, pre svega, nešto povoljniju cenu, što ovako objašnjava: „Kad izračunaš repromaterijal, sirovu šljivu, radnu snagu i energente, znači ne uklapamo se sa tom cenom od oko 1,2 evra. Mislim da ćemo, ako se ovaj trend nastavi, da budemo u velikoj krizi, opasnosti.

Tone suvih šljiva uskladištene su i u magacinima Ivana Gmijovića, koji o tome kaže: „Ja imam nekih 25-26 tona suve šljive, i to sve za sada stoji. Ima strahovito puno zaliha iz prošle godine. Ako to ne ode, jednostavno nema potražnje tolike, kao ni za iskoštičenu, koja uglavnom ide oko Božićnih praznika. I njena cena na pijacama niža je u odnosu na prošlu godinu, tako da i tu nema neke isplativosti da se to radi“.

Zbog ovakve situacije, mnogi proizvođači okreću se proizvodnji rakije, kako bi što pre stigli do nekog prihoda. Voćar iz okoline Blaca to komentariše ovim rečima: „To su ipak manje količine, to je nešto da potrošimo tu neku ,, refuz,, šljivu, koja nije za sušaru, ali to nisu neke količine, od kojih može da se živi.

Bojan Nikolić, iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Blace, objašnjava: „Odavde je uglavnom šljiva išla na zapadnoevropsko tržište, tu postoji neki problem, da li je smanjena potražnja, da li je problem, uopšte, ekonomska kriza, koja je u celoj Evropi, ali, takav trend se nastavlja. S ovom cenom, oni možda mogu da pokriju troškove. Pitanje je da li bi imali neku minimalnu zaradu, što uopšte nije dobro“.

Voćari i prerađivači u Toplici strahuju da bi, veoma brzo, mogla biti ugrožena impresivna primarna proizvodnja na hiljadama hektara, ali i prerađivačka industrija, koja se oslanja na nju, kao i egzistencija hiljada domaćinstava.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!