Ove subote Veliko Gradište mirisaće na pasulj jer se na obali Dunava u ovom mestu održava 17. tradicionalna kulinarska manifestacija „Pasuljijada”. Čuveni „ gradištanac“ krčkaće se u brojnim kotlićima jer ova fešta iz godine u godinu okuplja sve više vrhunskih kuvara i ljubitelja domaće kuhinje.
U 15 časova organizator daje znak da kuvanje može da počne. Propozicije su jasne – Turistička organizacija obezbeđuje drva za vatru, kuva se čist „ gradištanac” u prethodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je na umešnosti kuvara.
Nekoliko časova ranije učesnici će urediti svoje štandove u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljivaće se za najuređeniju kuhinju. Ekipe nekoliko dana ranije smišljaju jedinstvena, šaljiva imena, a nagrađuje se najoriginalniji naziv. Oko kotlića uvek vlada vesela atmosfera, pa se dodeljuje i specijalna nagrada za najveseliji kotlić, najavljuju iz Turističke organizacije Veliko Gradište.
Istovremeno, u gradskom parku krčkaće se pasulj koji tradicionalno na ovoj manifestaciji kuva Vojska Srbije, odnosno pripadnici garnizona iz Požarevca. Ovom specijalitetu iz vojnog kazana se posetioci najviše raduju jer je degustacija uvek besplatna,a i njegov ukus je , kažu mnogi, neponovljiv, najverovatnije zbog količine koja se kuva.
U 18 časova vatra se gasi i završava se kuvanje pasulja za takmičenje. Uzorci dobijaju svoj broj, kako bi ocenjivanje bilo nepristrasno, a stručni žiri u kome će biti poznati ugostitelji davaće ocene za izgled, ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost pasulja. Koji je „ gradištanac” najbolji, saznaje se tokom večernjeg koncerta koji će ove godine održati OK bend.
„Pasuljijadu” uvek prate i drugi programi, pa će tako i ove godine biti izabrani najlepša bašta i balkon u Velikom Gradištu.