Jak imunski sistema je važan za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti.
Briga o sebi u vidu ishrane i vežbanja najbolji je način da uspešno izbegnete bolest i podržite imunološko zdravlje.
Naravno, konzumiranje određenih vrsta hrane ne garantuje da nećete dobiti prehladu ili grip, ali je rizik smanjen.
Zdrava, uravnotežena ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima pomaže da imunski sistem bude jak. Cilj je snabdevanje tela neophodnim hranljivim materijama kako bi ostalo zdravo, sprečilo bolesti i funkcionisalo u najboljem redu, piše „Eating Well“.
Dijetetičarka Sara Šlihter ističe da „određene hranljive materije aktiviraju imunološke funkcije i procese u telu, čineći ih efikasnijim“.
Na primer, vitamin C stimuliše stvaranje antitela za borbu protiv bolesti, dok vitamin A održava tkiva i kožu zdravim, pružajući zaštitu od infekcija .
Dijetetičarka Trista Best se slaže sa njom, objašnjavajući da „ishrana bogata hranljivim materijama koje podržavaju imunitet omogućava telu da se efikasno nosi sa svakodnevnim stresorima i potencijalnim infekcijama“.
Dijetetičarke su izdvojile šest najboljih namirnica koje možete jesti za podršku i jačanje imuniteta.
Citrusno voće
Agrumi, poput pomorandže, limuna i grejpfruta, odličan su izvor vitamina C, antioksidansa koji podržava proizvodnju imunih ćelija i štiti ćelije od oksidativnog stresa.
„Vitamin C je ključan je za imunološku funkciju, posebno za proizvodnju i održavanje imunih ćelija kao što su limfociti i fagociti“, kaže Best.
Ona dodaje da citrusi sadrže „flavonoide koji deluju kao antioksidansi i pomažu u borbi protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima“.
Jogurt
Jogurt je bogat probioticima, korisnim bakterijama koje podržavaju zdravlje creva. Pošto 70 do 80 odsto imunih ćelija boravi u crevima, održavanje zdravog mikrobioma creva je ključno za imunološku funkciju.
„Probiotici u jogurtu povećavaju raznolikost ‘dobrih’ bakterija u vašem crevu, stvarajući jaču odbranu od patogena“, ističe Šlihter.
Za maksimalnu podršku imunitetu, savetuje vam da izaberete jogurt sa oznakom „žive i aktivne kulture” i da konzumirate obične, nezaslađene sorte.
Beli luk
Beli luk je poznat po svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje sumpora koje, prema istraživanjima, može da pruži podršku imunitetu.
Best objašnjava da beli luk „sadrži jedinjenja poput alicina koja mogu da smanje težinu i trajanje bolesti. Takođe podržava prirodne procese detoksikacije u telu, što indirektno jača imunitet“.
Slatki krompir
Slatki krompir je bogat beta-karotenom, prekursorom vitamina A koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema.
„Vitamin A održava tkiva i kožu zdravim, što je ključna barijera protiv infekcije. Slatki krompir srednje veličine nudi više od preporučene dnevne vrednosti vitamina A, zajedno sa vlaknima, kalijumom i vitaminom C, što ga čini hranljivim izborom za podršku imunitetu“, objašnjava Šlihter.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve, pravo je bogatstvo hranljivih materija jer sadrži vitamine A, C i E koji podržavaju zdravlje imuniteta, prenosi Index.hr.
Best tvrdi da „zeleno lisnato povrće sadrži folat, hranljivu materiju koja podržava proizvodnju ćelija, uključujući i imune ćelije, i održava imunski sistem jakim. Antioksidansi u lisnatom zelenilu štite ćelije od oksidativnog stresa, dok vitamin A promoviše zdravu kožu, prvu liniju odbrane protiv patogena.“
Bademi
Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji podržava imunološku funkciju, štiteći ćelijske membrane od oksidativnog stresa.
„Vitamin E ne dobija istu pažnju kao vitamin C, ali je ključan za zaštitu imunskih ćelija od oštećenja“, kaže Šlihter. Ovi orašasti plodovi takođe sadrže zdrave masti koje poboljšavaju apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, uključujući vitamine A i E.