Francuske junice na pašnjacima podno Javora

Zahvaljujući preduzimljivosti mladog stočara Lazara Krstića, koji – se okrenuo tovnom govedarstvu, francuske junice, rase limuzin, odomaćile su se na pašnjacima podno Javora.

Lazar je četvrta generacija Krstića, koja sa bavi stočarstvom u Božetićima, decenijama mlečnim, a on se, pre godinu i po, odlučio za tovno. Izbor je pao na „francuskinje“, poreklom iz pokrajine Limuzen, po kojoj je rasa i dobila ime. Goveda razvijana za oštru klimu lako su se privikla na bogate javorske pašnjake na kojima su od maja do kraja oktobra.

“One leti ne dobijaju koncentrovani obrok i u savršeno su dobroj kondiciji što se i vidi. I tako isto za zimu, da ima kabasti obrok, on je glavni, znači koncentrovana hrana možda zimi ide kilo, dva maksimalno. Mnogo manji je trošak”, navodi Lazar Krstić, iz Božetića kod Nove Varoši.

Em su isplativije, em traže manje truda, objašnjava Lazar, koji je za nabavku prvih 20 junica dobio državnu subvenciju od 50 odsto, a planira četiri puta veće stado.

“Imaju najbolji randman, imaju najbolje tovne osobine od svih, čak randman ide do 64%. Same se tele, telad idu sa njima, tu su do 6 meseci na paši, sve zavisi od godine, zimu provode u štalama, pa mogu da kažem da sam za sada – zadovoljan”, dodaje Lazar.

Za sela u kojima su nam domaćinstva sve starija, a pašnjaci zarastaju, „limuzinke“ su pravi izbor, kažu stručnjaci, čiji uzgoj može biti i te kako isplativ.

“Mi smo kraj sa suvomesnatim proizvodima, znači, imamo gotov proizvod i preporuka je da ljudi koji rade tu primarnu proizvodnju, znači, da prošire tu proizvodnju, da rade suvomesnate proizvode, jer dobija se finalni proizvod veće vrednosti”, ističe Dejan Stanković, iz Poljoprivredne stručne službe Užice.

Lazar rado deli iskustva o uzgoju limuzinki, koja su podstakla i domaćine na Pešteri da ih nabave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!