Kanada pred Srbiju: Ima kvalitet, mišiće, ali i slabe tačke

Kanada je jača nego što je ikada bila u svojoj košarkaškoj istoriji. Trenutno imaju jednog od desetorice najboljih košarkaša na planeti, okružili su ga igračima zadatka koji igraju na elitnom NBA nivou, sve vodi mlada trenerska „zvezda u usponu“, a na turniru su dosad izbacili Francusku, Španiju, Sloveniju…

Trenutna generacija kanadskih košarkaša „dublja“ je kvalitetom nego ijedna pre. Ekipa iz zemlje javora na Mundobasket je došla bez NBA zvezda poput Džamala MarejaEndrua Viginsa i nekolicine drugih, a i dalje je slovila za drugog najvećeg favorita za osvajanje zlata.

Kada postalo izvesno ko će biti putnici za Džakartu, svetska košarkaška javnost je odmah morala da bude na oprezu. U pitanju je kompaktan tim ustanovljene hijerarhije i dobro podeljenih uloga. A momci u crveno-belim dresovima su veoma dobri u onim zadacima koji su im namereni.

Ekipa je sastavljena od sedmorice NBA igrača, jednog perspektivnog NCAA centra i četvorice odličnih profesionalaca koji nastupaju u Evropi. Međutim, kako je turnir odmicao i kako je svaki minut igre dobijao sve veću važnost, tako je i selektor Đordi Fernandez rešio da skrati rotaciju.

U četvrtfinalnoj utakmici sa Slovenijom, Kanađani su se praktično oslonili samo na sedmoricu NBA zvezda. Ko su ti momci?

Glavna zvezda ekipe je Šej Gildžus-Aleksander, najbolji igrač Oklahoma-Siti Tandera i član idealne NBA petorke u prethodnoj sezoni. Ako je neko možda sumnjao u kvalitet njegovih partija na NBA parketu, nedvosmislenu potvrdu je dobio na Mundobasketu, po FIBA pravilima. Radi se o izvanrednom strelcu, vođi tima koji odiše smirenošću i samopouzdanjem, ali i jako kompetentnom defanzivcu. Ako želite da osvojite Svetsko prvenstvo, ovo je prva zvezda kakvu želite.

Šej Gildžus-Aleksander
fiba.basketball

Sledeći najbolji strelac je Ar-Džej Beret, starter Njujork Niksa koji je sa timom sa Menhenta prošle godine potpisao ugovor vredan 120 miliona dolara. Izuzetna druga napadačka opcija za Kanađane i komplementaran igrač sa Šejom.

Zatim su tu dvojica odbrambenih specijalista na visokom NBA nivou – Dilon Bruks i Lugenc Dort. Bruks, kontroverzna ličnost van terena i na njemu, jeste „hodajući transfer blama“ kada su izjave u pitanju, ali je na parketu pre svega kvalitetan košarkaš. Bruksova često neutemeljena samouverenost jeste razlog da mu se na društvenim mrežama izruguju ako izgubi, ali sa druge strane, takve izjave podižu nivo intenziteta igre kod svih saigrača. Dort je, sa druge strane, fizička sila prirode i sposoban je da radi „prljave“ poslove za Kanadu na raznim pozicijama. Na ovom turniru ima probleme sa faulovima.

Tu su još i Šejov rođak Nikil Aleksander-Voker (Timbervulvs) i dvojica NBA veterana u reketu – Keli Olinik (Juta Džez) i Dvajt Pauel (Dalas Meveriks). Sve redom stalni članovi NBA rotacija, ni izbliza marginalci u najboljoj ligi sveta.

Daleko od toga da su Melvin Edžim (Unikaha), Kajl Aleksander (Hapoel Tel Aviv), Trej Bel-Hejns (Saragosa), Fil Skrab (Bahčešehir) i Zek Idi (Purdju) loši igrači, ali, kako trenutno stvari stoje, njihova uloga će biti mala ukoliko ne bude povreda ili problema sa faulovima „NBA sedmorke“.

Kako su Kanađani igrali dosad?

Igrali su veoma dobro, u to nema sumnje, ali daleko od toga da su delovali nepobedivo.

U igri Kanade najveća boljka su nezanemarljivi padovi napadačkog učinka – minuti u kojima kanadska reprezentacija ne uspeva da pronađe rešenja i dođe do poena. Tokom turnira nosila ih je odbrana, naročito na spoljnim pozicijama.

U pitanju je najveći kvalitet Fernandezovog tima. Španac na raspolaganju ima izuzetne atlete, pre svega na pozicijama dvojke i trojke. Dort, Bruks, Beret i ostali prostim pritiskom na najbolje kreatore protivničkog tima mogu da iscrpe i poremete svakog igrača.

Svi su znali da će tu taktiku primeniti na Luki Dončiću u četvrtfinalu, sigurno je znao i sam Dončić, ali ipak na kraju nije uspeo da se na duge staze izbori sa agresivnošću koju, pre svih, nameće Dilon Bruks.

Nešto slično treba očekivati i na Bogdanu Bogdanoviću, pa će veliki teret na ovoj utakmici biti na Stefanu JovićuMarku GurudićuAleksi AvramovićuOgnjenu Dobriću i drugom „Orlovima“ koji će u svojim rukama imati loptu.

Prilično je izvesno da će selektor Pešić koristiti više igrača u polufinalu od rivala, a Srbija ima široku lepezu napadačkih rešenja. Kanada ulazi u meč kao favorit, radi se o defanzivno veoma silnom timu, ali Srbija nije bez šansi. Ako se Srbija „rastrči“ kako ume, a na u odbrani ponovo bude na frenetičnom nivou iz meča sa Litvanijom, Šej će morati da bude jako efikasan. Jeste vrstan strelac, ali nije nimalo lako na svakom meču ubacivati preko 30.

Srbija dosad na turniru nije imala ovako jakog rivala, ali je pokazala da, iako možda ne bi trebalo da preti, ne bi vala trebalo ni da se uplaši.

O treneru

Đordi Fernandez ima tek 40 godina, praktično iza sebe nema staž glavnog trenera, sa izuzetkom dve godine na čelu Kenton Čardža u Dži ligi, ali već je jedno od „najvrelijih“ trenerskih imena u NBA.

Stručnjak iz Badalone jeste započeo karijeru u Evropi, ali je nesumnjivo američki đak. Najveće dosadašnje iskustvo stekao je radeći šest godina u stručnom štabu Denver Nagetsa.

Đordi Fernandez
FIBA

Zanimljivo je da mu je kolega godinama bio Beograđanin Ognjen Stojaković, srpski trener koji će u petak na utakmici sedeti na suprotnoj klupi – onoj koja pripada Srbiji. Stojaković je ovog leta pojačao stožer Svetislava Pešića i svakako može da pomogne „Orlovima“ činjenicom da jako dobro poznaje Fernandeza.

Posle uspešnih šest godina u Koloradu, Fernandez je u Sakramento Kingsima dobio odgovornu poziciju. Španac praktično deli ulogu glavnog trenera sa iskusnijim Majkom Braunom, a ekipa iz prestonice Kalifornije je u prethodnoj sezoni bila pravi hit NBA sezone 2022/2023.

Zbog toga niko i nije bio iznenađen kada je Fernandez dobio ulogu glavnog trenera Kanade. Radi se o modernom treneru koji voli brzu i napadačku košarku, ali istovremeno i o pragmatičnom stručnjaku, koji se neće bojati da odigra „old school“ ako situacija to bude nalagala.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!