Guča etno-centar Evrope

Zdravicom Filipa Ljubojevića s porukom ,,Da sviramo, da igramo i da se veselimo” i zvucima trube ovogodišnjeg dobitnika majstorskog pisma Bojana Krstića počeo je ovogodišnji 62. Dragačevski sabor trubača u Guči koji će trajati do proglašenja pobednika u nedelju uoči ponoći.

Zastavu sabora, uz zvuke himne festivala ,,Sa Ovčara i Kablara” podigao je kao domaćin slavni odbojkaš Željko Tanasković, poručivši da je festival trube u Guči „izuzetno važan za očuvanje naših kulturnih vrednosti i narodnih tekovina”.

Zatim se uz zvuke orkestara iz Vladičinog Hana zaorilo kolo u koje su se uključili i najmlađi u narodnim nošnjama. Kolekcionar nošnji i etno-predmeta Željko Utvar predstavljao je gostima jeleke, šubare i druge eksponate naše tradicije. Deca su se ubrzo okupila i oko tradicionalnog vola na ražnju.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović istakao je na otvaranju kod Spomenika trubaču da ove godine u glavnom nadmetanju učestvuje 16 priznatih orkestara, pozdravljajući i jučerašnje nadmetanje šest omladinskih trubačkih ansambala. Dolović je otvorio ujedno i reviju u ulici starih zanata, najavljujući za sutra i Staru dragačevsku svadbu kao stalnu manifestaciju. Juče su održani i koncerti grupe ,,Pivo in čevapi”, iz Slovenije, etno-koncert ansambla sa KiM ,,Venac”, koncerti Čede Markovića, Dejana Petrovića i Big benda, kao i Ponoćni koncert finalista 62. Sabora trubača.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i turizma Uroš Kandić istakao je da je Srbija ovih dana sa Gučom posle Nišvila i Prve harmonike Srbije u Sokobanji, muzički centar Evrope.

‒ S obzirom na to da se tokom ova tri dana očekuje dolazak između 100.000 i 150.000 gostiju od kojih su petina stranci, očekujemo da će Guča u postkovid periodu ponovo kao festival rasti i da će kao i drugi naši veliki festivali biti važna i svetska prateća manifestacija izložbe „Ekspo 2027”. Ministarstvo je uložilo više od 50.000 evra u manifestaciju, a u poslednjih šest godina oko 700.000 evra u prateću infrastrukturu u opštini Lučani čiji je centar zbivanja Guča. U ova ulaganja spada i finansijsko učestvovanje u završetku Doma trubača čija je gradnja u jednom trenutku prekinuta, kao i i obnova i pokrivanje javnog bazena kod glavne bine festivala, sa namerom da Guča postane centar za goste iz regiona i celog sveta. Jer Guča je, sa 18 miliona posetilaca za sve ove godine od 1961, centar etno-muzike čitave Evrope, a želimo da postane najveći svetski festival trube ‒ rekao je Kandić.

Sekretar Kulturno-prosvetne zajednice i reditelj Živorad Ajdačić podsetio je da je Guča još u vreme bivše Jugoslavije jedini festival na tim prostorima pored Dubrovačkih letnjih igara koji je upisan u svetsku Organizaciju organizacija festivala kao i da su se na manifestacijama u SAD često čule melodije sa našeg Sabora trubača. Za početak sabora uputio je okupljenima stihove narodnog pesnika Mihaila Ćupovića „Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i nizašta drugo”, posle čega je u celoj muzičkoj varošici na zapadu Srbije počelo trubačko ,,vatriranje”.

Obnovljen bazen

U Guči je juče svečano otvoren i obnovljeni bazen ove varošice. Pokriven je kupolom i od sada je unutrašnji zimi a poluotvoreni leti, kada se podižu tende sa strane. Gradnju bazena omogućila je firma Si-Si-Si, to jest Kina putevi i mostovi, sa 12.000 evra, Ministarstvo omladine i turizma sa 35 miliona dinara i opština Lučani sa 20 miliona dinara. Osim obnove kompletne konstrukcije, ugrađeni su novi sistem filtera za vodu i priključci za gas.

Prihod opštine Lučani već 4,8 miliona dinara

Od zakupa javnih površina i tezgi za vreme festivala priliv u budžet opštine Lučani iznosi već 4,8 miliona dinara, rekao nam je na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Načelstva predsednik opštine Milivoje Dolović.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!