Klasa AA, A, B… Šta ove oznake na pakovanju jaja zapravo znače?

Da li ste na pakovanjima jaja primetili različite oznake kao što su klasa AA, A, B i slično i da li znate šta to zapravo znači? U nastavku pročitaje šta stoji iza tih oznaka i koja jaja bi trebalo da kupujete.

Keli Slentc, viša saradnica voditeljka marketinga u Organic Valley za Real simple pojašnjava da se jaja razvrstavaju u različite kategorije na temelju parametara kao što su težina, kvaliteta ljuske i unutrašnjeg kvaliteta.

Konačna ocena nema nikakve veze s veličinom, nutritivnom vrednošću ili rizikom od salmonele. Za ocenjivanje jaja važna je i unutrašnjeg i spoljnog kvaliteta. Težina i boja ljuske se takođe uzimaju u obzir.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, kao i većina drugih država, klasifikuju jaja u u tri razreda: AA, A i B. Jaja razreda AA imaju visok kvalitet, s čvrstim belancima, žumancima bez nedostataka i čistim ljuskama bez pukotina.

Jaja razreda A slična su jajima razreda AA, ali imaju nešto niži unutrašnji kvalitet. Jaja razreda B primetno su drugačija, s mrljama, nepravilnim oblikom i veličinom i nižim unutrašnjim kvalitetom.

Slentc navodi da se jaja kategorije B najčešće ne prodaju u supermarketima, ali se obično koriste u komercijalnim proizvodima, na primer smrznuta jela ili pakovani proizvodi koji sadrže jaja kao sastojak.

Koja bi jaja trebalo da kupujete? Jaja razreda AA često su malo skuplja zbog boljeg kvaliteta. U supermarketima ćete uglavnom imati izbor između razreda AA i A.

Jaja razreda AA su najatraktivnija i ako vam je bitno kako vaše jaje izgleda (npr. za jela kao što su jaja na benediktinski način), odaberite tu klasu. No, ako ćete jaja koristiti za pečenje, možete uzeti i jaja razareda A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!