Server: SAD bi Kurtija mogle da proglase personom non-grata

Američki profesor Danijel Server kaže da kazna možda nije prava reč ako premijer Kosova Aljbin Kurti odbije plan za deeskalaciju, ali ističe da je jasno da su SAD i EU spremne da uvedu određene mere.

Poznavalac političkih prilika na Balkanu nije isključio mogućnost da Kurti bude proglašen presonom non-grata od strane Amerike, navodeći kao primer teškoće dobijanja američke vize kada je bio u opoziciji.

Server je rekao da SAD i EU imaju punu saglasnost za sve u procesu dijaloga, osim za inicijativu “Otvoreni Balkan”.

– Jedina tema gde primećujem razlike u stavovima EU i SAD je Otvoreni Balkan. SAD to podržavaju, EU se tome protivi – rekao je Server.

Upitan da li veruje da će SAD kazniti Kosovo i Kurtija ako ne bude pomeranja u pogledu predloga EU u tri tačke za deeskalaciju, Server je rekao da ne zna da li je reč “kazna” baš precizna, ali je dodao da je jasno da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak na Kosovo za deeskalaciju.

Američki profesor govorio je i o nekim izveštajima u medijima, koji čak nisu isključili mogućnost da premijer Kurti bude proglašen personom non-grata od strane SAD u slučaju da odbijanje deeskalacije bude ekstremno.

On navodi da je to loša ideja koja će Kurtija učiniti još neposlušnijim, ali ističe da to ne isključuje.

– To je loša ideja koja će Kurtija učiniti još tvrdoglavijim neposlušnijim, ali ne bih to isključio. Bilo je teško da dobije vizu godinama kada je bio u opoziciji – naglasio je Server.

Na kraju, na pitanje da li bi odluka američkog predsednika Džoa Bajdena o izvršnoj naredbi za zapadni Balkan mogla da bude povezana i sa situacijom na severu Kosova, Server je rekao da pretpostavlja da jeste povezana, ali je dodao da američka vlada treba da odgovori na to pitanje.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!